Ο νέος κορωνοϊός (COVID-19) προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από έναν ήπιο βήχα μέχρι την πνευμονία. Αρκετοί αναρρώνουν εύκολα, ενώ σε ορισμένους η νόσος έχει δυσμενή εξέλιξη. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν, ότι η νόσος εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο και ότι η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση.

Τι είναι ο νέος κορωνοϊός;

Ο νέος κορωνοϊός ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια ιών που είναι παθογόνοι τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Η ασθένεια που προκαλούν κυμαίνεται, όπως προαναφέρθηκε, από το κοινό κρυολόγημα έως σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη. Καταγράφηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Άλλοι κορωνοϊοί προκαλούν το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) .

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια ασθένεια έως πνευμονία . Μερικοί άνθρωποι θα αναρρώσουν εύκολα, ενώ άλλοι μπορεί να κινδυνεύσουν. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει μόνο στον κορωνοϊό, αλλά και σε αυτούς που πάσχουν από γρίπη. Τα άτομα με κορωνοϊό μπορεί να εμφανίσουν:

-Πυρετό

-Γριππώδη συμπτώματα, όπως βήχας, πονόλαιμος και κόπωση

-Δυσκολία στην αναπνοή

Ποιος κινδυνεύει;

Οι περισσότερες περιπτώσεις νέων κορωνοΪών εμφανίστηκαν στην πόλη Ουχάν στην επαρχία Χεμπέι της Κίνας. Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από τον ιό είναι αυτοί που:

-Πρόσφατα βρέθηκαν στην ηπειρωτική Κίνα

-Ήταν σε στενή επαφή με κάποιον που προσβλήθηκε από κορωνοϊό

Πώς εξαπλώνεται;

Ο ιός πιθανότατα διαδίδεται:

– Με στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο

-Με επαφή με σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα ενός μολυσμένου ατόμου

-Αγγίζοντας αντικείμενα ή επιφάνειες (όπως πόμολα ή τραπέζια) που έχουν σταγονίδια από το βήχα ή φτάρνισμα μολυσμένου ατόμου, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται με την επαφή σε άλλο άτομο.

Πρόληψη

Ο καθένας πρέπει να λαμβάνει μέτρα υγιεινής για να προστατεύεται από ενδεχόμενη λοίμωξη. Η καλή υγιεινή περιλαμβάνει:

-Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό

-Κάλυψη του στόματος στο βήχα ή το φτέρνισμα

-Αποφυγή της στενής επαφής με τους άλλους, όπως το άγγιγμα

-Απομόνωση σε περίπτωση επαφής με μολυσμένο άτομο για να αποφευχθεί η διάδοση

Δε συνιστώνται χειρουργικές μάσκες σε υγιή άτομα . Μια χειρουργική μάσκα δεν προστατεύει από τον ιό.

Διάγνωση

Εάν αισθανθείτε αδιαθεσία και πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε συμπτώματα οφειλόμενα σε μόλυνση από κορωνοϊό, ζητήστε ιατρική βοήθεια. Ενημερώστε το γιατρό για τα συμπτώματά σας, το ιστορικό των ταξιδιών σας και οποιαδήποτε πρόσφατη στενή επαφή με κάποιον που ενδεχομένως να πάσχει από λοίμωξη οφειλόμενη σε κορωνοϊό. Εάν πρέπει να φύγετε από το σπίτι για να δείτε το γιατρό σας, φορέστε χειρουργική μάσκα για να προστατέψετε τους άλλους.

Θεραπευτική αγωγή                                               

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον κορωνοϊό, αλλά η ιατρική φροντίδα μπορεί να ανακουφίσει τα περισσότερα από τα συμπτώματα. Τα αντιβιοτικά δε δρουν στους ιούς. Αν έχετε διαγνωστεί με κορωνοΪό, απομονώστε τον εαυτό σας στο σπίτι σας.

Πώς να απομονώσετε τον εαυτό σας;

Μην πηγαίνετε σε δημόσιους χώρους, όπως η εργασία, το σχολείο, τα εμπορικά κέντρα, οι, παιδικοί χώροι ή το πανεπιστήμιο. Εάν είναι δυνατόν, ζητήστε από τους άλλους ανθρώπους που θα σας φτιάξουν φαγητό ή θα φέρουν πράγματα απαραίτητα σε εσάς να τα αφήσουν έξω από την πόρτα σας. Μόνο τα άτομα που ζουν μαζί σας πρέπει να βρίσκονται στο σπίτι σας. Μην επιτρέπετε επισκέψεις. Δεν χρειάζεται να φοράτε μάσκα στο σπίτι σας. Ωστόσο, εάν πρέπει να φύγετε από το σπίτι για να ζητήσετε ιατρική βοήθεια ή για οτιδήποτε άλλο, φορέστε χειρουργική μάσκα για να προστατέψετε τους συνανθρώπους σας.