Του Γιάννη Χαλκιαδάκη

Στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Nestlé, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης, παρουσιάζοντας μια σειρά από δεσμεύσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, επισημαίνοντας πως η βιωσιμότητα αποτελεί προτεραιότητά εδώ και χρόνια.

«Είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Εμμανουηλίδης, στη σημερινή συνέντευξη τύπου, παρουσία του Λευτέρη Αραπάκη, συνιδρυτή της «Εναλείας» της πρώτης σχολής επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα, που τρέχει το πρόγραμμα καθαρισμού θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων “Mediterranean Cleanup”.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, σημείωσε : «Όμως δεν σταματάμε εδώ! Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι μεγαλύτερο από ποτέ και ήρθε η στιγμή να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας.

Για τον λόγο αυτό δουλεύουμε εντατικά για την επίτευξη σημαντικών στόχων, όπως πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες έως το 2025 και μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050.

Πιστεύουμε ότι η ουσιαστική αλλαγή θα έρθει μόνο μέσα από μια συλλογική προσπάθεια. Όμως από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή την αλλαγή. Γιατί αν αλλάξουμε εμείς, θα καταφέρουμε να αλλάξει και ο κόσμος προς το καλύτερο».

Μάλιστα, απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση της «Vradini,gr» στο περιθώριο της συνέντευξης, ο κ. Εμμανουηλίδης διευκρίνισε πως πλέον αρκετά προιόντα της εταιρίας βρίσκονται σε οικολογικές συσκευασίες, το κόστος των οποίων απορροφά η Nestlé, εξηγώντας τη δέσμευση του ομίλου, να καταστήσει όλες τις συσκευασίες της πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες έως το 2025.

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Αραπάκης, επισήμανε πως «Η συνεργασία μας με τη Nestlé προκύπτει από την κοινή επιδίωξη να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης με τρόπο ουσιαστικό, μέσω της πρόληψης και της κυκλικής οικονομίας.

Η υποστήριξη και η τεχνογνωσία της Nestlé μας δίνει επιπλέον εφόδια στην προσπάθεια που κάνουμε για ένα βιώσιμο θαλάσσιο οικοσύστημα».

Πιο αναλυτικά, ακολουθώντας την παγκόσμια στρατηγική της εταιρείας, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την επένδυση 2 δις. ελβετικών φράγκων σε βιώσιμες λύσεις συσκευασίας, στο πλαίσιο της δέσμευσης της να καταστήσει όλες τις συσκευασίες της πλήρως ανακυκλώσιμες.

Επίσης, η Nestlé Ελλάς έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διεύρυνση των δράσεών της προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τα τελευταία χρόνια με μεθοδικότητα εφαρμόζει τις λειτουργίες της με υπευθυνότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον.Παράλληλα, από το 2013 έχει μειώσει κατά 17.700 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, από τις δραστηριότητες των εργοστασίων της και τη μεταφορά των προϊόντων της.

Τα εργοστάσιά της, λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές, έχοντας εξοικονομήσει τα τελευταία 7 χρόνια 12.900 μεγαβατώρες (MWh), που αντιστοιχούν στην ετήσια κατανάλωση για φωτισμό μιας πόλης όπως η Καβάλα.

Από τον Ιανουάριο του 2019 κανένα απόρριμμα από τις εγκαταστάσεις της δεν καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, με αποτέλεσμα τη μείωση των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ κατά 250 τόνους ετησίως.