Απαγωγείς από τη Νιγηρία σκότωσαν δύο ακόμη ομήρους φοιτητές που είχαν απαγάγει από πανεπιστήμιο της βόρειας Νιγηρίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των εκτελεσθέντων ομήρων σε πέντε.

Την περασμένη Τρίτη, ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο Γκρίνφιλντ στην Πολιτεία Καντούνα, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, αρπάζοντας αδιευκρίνιστο αριθμό φοιτητών, στην τελευταία σε μια σειρά απαγωγών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που γίνονται κυρίως για λύτρα.

«Υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν στην πολιτειακή κυβέρνηση της Καντούνα την ανάκτηση των πτωμάτων δύο ακόμη φοιτητών του Πανεπιστημίου Γκρίνφιλντ, που σκοτώθηκαν σήμερα από ένοπλους ληστές», δήλωσε ο Σαμουέλ Αρουβάν, τοπικός υπουργός Εσωτερικών.

Εδώ και πολλούς μήνες, ένοπλες ομάδες ανδρών, τους οποίους συνήθως οι αρχές αποκαλούν «συμμορίτες» ή «ληστές», εξαπολύουν επιθέσεις σε σχολικά ιδρύματα και παίρνουν ομήρους, ζητώντας λύτρα. Από τον Δεκέμβριο έχουν απαχθεί 730 παιδιά και έφηβοι.

Στις αρχές Μαρτίου, επίσης στην Καντούνα, ένοπλοι εισέβαλαν σε οικοτροφείο ενός επαγγελματικού λυκείου και άρπαξαν 49 μαθητές, εκ των οποίων μόνο οι 10 έχουν αφεθεί ελεύθεροι μέχρι σήμερα. Οι δράστες έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στα οποία μαστιγώνουν τα θύματά τους και ζητούν λύτρα από τις οικογένειες και τις αρχές.

Η κυβέρνηση και οι δυνάμεις ασφαλείας σε μεγάλο βαθμό δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τις επιθέσεις καθώς πασχίζουν να περιορίσουν την επιδείνωση της βίας και της εγκληματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα της δυτικής Αφρικής.