Νίκος Φλώρος: «Η σιωπή είναι ο πιο δυνατός ήχος» | nikos floros

Κύριε Φλώρε, το όνομα και η τέχνη σας έχουν προ πολλού περάσει τα σύνορά μας και μας κάνετε περήφανους ανά την οικουμένη. Τώρα παρουσιάζετε την εκπληκτική συλλογή σας «Ήρωες από μέταλλο» στο Μουσείο Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτώρια Γ. Καρέλια» στην Καλαμάτα. Μιλήστε μας για το νέο σας εγχείρημα, και μάλιστα στην επαρχία…

«Ήθελα εδώ και πολλά χρόνια να παρουσιάσω κάτι που θα είχε άμεση σχέση με την Ελλάδα. Έτσι προέκυψε μία συλλογή έργων για την Ελληνική Επανάσταση, που σαν αφετηρία της θέλησα να είναι η ελληνική επαρχία, απ’ όπου ξεκίνησε και η Επανάσταση. Οι δημιουργίες μου εκτίθενται στην όμορφη Καλαμάτα, και μάλιστα σε έναν μοναδικό εκθεσιακό χώρο όπως αυτός της συλλογής της Βικτωρίας Γ. Καρέλια, η οποία και αποτελεί έργο ζωής με τεράστια λαογραφική και ιστορική αξία».

Την πρόταση για την Έκθεση την έκανε η αρχόντισσα Βικτωρία Καρέλια, που τόσο σημαντικό έργο προσφέρει;

«Ναι, είναι όπως το λέτε, μία πραγματική αρχόντισσα με αγάπη για την Τέχνη και τον Πολιτισμό! Με κάλεσε όσο ήμουν σε μία περιοδεία Εκθέσεών μου στη Γερμανία πριν από δύο χρόνια, και συζητήσαμε πώς θα μπορούσε να γίνει μία ‘Εκθεση στο Λύκειο Ελληνίδων στην Καλαμάτα! Όταν επισκέφτηκα αυτό τον εξαίρετο εκθεσιακό χώρο, που μέχρι στιγμής είχα δει μόνο εξωτερικά, δέχτηκα να συνεργαστούμε σε μία Έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση! Όπως συνηθίζω να λέω, το πάθος και η αγάπη για την τέχνη της Βικτωρίας Καρέλια συναντήθηκε με το δικό μου πάθος για δημιουργία και τέχνη, και έτσι γεννήθηκε αυτή η Έκθεση που, πιστεύω, έχει ενδιαφέρον για τον κόσμο, γιατί ενώνει το παραδοσιακό με το σύγχρονο»! 

Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να τελειώσετε ένα έργο σας;

«Είναι μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία μετατροπής και ανασύστασης του υλικού, γιατί ξεκινάω από το μηδέν για να φτάσω στο τελικό αποτέλεσμα. Μπορεί να χρειαστεί και χρόνια εργασίας, αλλά ίσως και μήνες! Έτσι, στη ζωή μου είναι περιορισμένα το πόσα έργα θα φτιάξω, λόγω χρόνου»! 

Δεν είναι μόνον το αποτέλεσμα ασύλληπτο αλλά και η εργασία σας. Η σύνθεση, τα χρώματα, λες και δεν δουλεύετε μέταλλο, αλλά ύφασμα, τόση τελειότητα! Πώς ξεκίνησε η ιδέα σας να χρησιμοποιείτε αυτό το υλικό;

«Για να φτάσω σε αυτό το αποτέλεσμα που βλέπετε, έχω δουλέψει πολλά χρόνια και συνεχώς το εξελίσσω! Μην ξεχνάτε ότι είμαι γλύπτης, και για μένα όλα είναι φόρμες και όγκοι, που τα σμιλεύω με τα χέρια μου γυμνά! Η έμπνευση αυτή μου ήρθε στη Νέα Υόρκη πριν από 20 χρόνια. Σε μία πόλη υπερκαταναλωτική, τα περιτυλίγματα των συσκευασιών με τα λαμπερά χρώματα, με ενέπνευσαν να κάνω κάτι διαφορετικό. Κάπως έτσι γεννήθηκε αυτή η μοναδική τέχνη και τεχνοτροπία»! 

«Κάνεις Τέχνη για να μην αυτοκτονήσεις. Τόσο μεγάλη είναι αυτή η ανάγκη να εκφράζεις το Εγώ σου και να το αποδομείς, τεμαχίζοντας και μοιράζοντάς το σε αντίδωρα σε όλον το κόσμο, ώστε να γευτεί την ουσία της ζωής που είναι η ομορφιά»! 

Να σας αποκαλέσω «γητευτή» του μετάλλου; Είναι μοναδική η τεχνική σας παγκόσμια, έτσι δεν είναι;

«Ναι, και την έχω κατοχυρώσει στη Νέα Υόρκη! Είναι μία δύσκολη τεχνική, θα έλεγα βασανιστική, που απαιτεί πολλή υπομονή»! 

Έχετε πάρει πολλά βραβεία και διακρίσεις, έχετε γνωρίσει σπουδαίες προσωπικότητες ανά την υφήλιο, μέχρι και το «Ερμιτάζ» στη Ρωσία και το «Μετροπόλιταν» στη Νέα Υόρκη, υποκλίθηκαν στο ταλέντο σας. Θεωρείτε τον εαυτό σας έναν επιτυχημένο και ευτυχισμένο άνθρωπο;

«Καμία καριέρα, ούτε βραβείο, μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο. Αν ήμουν πραγματικά ευτυχισμένος δεν θα έκανα Τέχνη! Πρέπει κάτι να σου λείπει, να έχεις μία αγωνία. Καλλιτέχνης και ευτυχισμένος δεν υπάρχει, και αν υπάρχει, ποιος να είναι αυτός; Κάνεις Τέχνη για να μην αυτοκτονήσεις. Τόσο μεγάλη είναι αυτή η ανάγκη να εκφράζεις το Εγώ σου και να το αποδομείς, τεμαχίζοντας και μοιράζοντάς το σε αντίδωρα σε όλον τον κόσμο, ώστε να γευτεί την ουσία της ζωής, που είναι η ομορφιά»! 

Νίκος Φλώρος: «Η σιωπή είναι ο πιο δυνατός ήχος» | floros

Μοναχική η δουλειά του καλλιτέχνη, και ο…Νίκος μοναχικός; 

«Θα έλεγα κοσμοκαλόγερος είμαι , αλλά δεν είμαι μόνος. Η σιωπή είναι ο πιο δυνατός ήχος. Το να μπορείς να αντέξεις τη μοναξιά του εαυτού σου δηλαδή, να αντιμετωπίσεις τις σκιές των φόβων σου και να ακούς μουσική στη σιωπή! Δύσκολο πράγμα να δεις γυμνό τον εαυτό σου χωρίς τα φώτα του κόσμου τούτου! Η μοναξιά ή σε σκοτώνει ή σε κάνει υπερ-άνθρωπο»! 

Μετά την Καλαμάτα θα δούμε και στην Αθήνα την Έκθεση, ή θα πάει εξωτερικό;

«Η Έκθεση θα παραμείνει στην Καλαμάτα έως 31 Οκτωβρίου και ύστερα θα πάει στη Ρωσία, Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, και σε πολλές άλλες πόλεις στο εξωτερικό μεταφέροντας το μήνυμα της ελευθερίας! Όσον αφορά την Αθήνα, δεν έχω κάποια επίσημη πρόταση, προς το παρόν, από κάποιο μουσείο για να την παρουσιάσω».

Βιογραφικό

Ο Νίκος Φλώρος γεννήθηκε στην Τρίπολη, μεγάλωσε στην Αθήνα σπούδασε Κλασικό Πιάνο, Δραματική Τέχνη και Σχέδιο στην Αθήνα και Καλές Τέχνες στην École des Beaux Arts στο Παρίσι, και έχει κατακτήσει το θαυμασμό του παγκόσμιου εικαστικού κοινού. Με δεκάδες βραβεία και διακρίσεις, τα γλυπτά του βρίσκονται στα μεγαλύτερα μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές, ανά τον κόσμο. Το έργο του καλύπτεται από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το Museo del Greco στο Τολέδο, φιλοξένησε για πρώτη φορά Έλληνα καλλιτέχνη. Το βραζιλιάνικο εκπαιδευτικό σύστημα συμπεριέλαβε την τέχνη του στα εγχειρίδια διδασκαλίας του. Μέχρι τώρα, απεικόνιζε διασημότητες, μελλοντικά θα μεταβεί στην εικονική πραγματικότητα, με έργα που θα ζεις μέσα σε αυτά, και γλυπτά κινούμενα που θα αλλάζουν μορφές. Ήδη έχει ξεκινήσει μία σειρά από φουτουριστικά. 

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»