Το Μέγαρο Μουσικής ετοιμάζεται για μια βραδιά με την παγκοσμίου φήμης Παμέλια Στίκνεϋ, βιρτουόζο του θέρεμιν, και τον πρωτοπόρο σολίστ του μουσικού πριονιού Νίκο Γιούσεφ, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στην συναυλία θα ακουστούν κομμάτια από την προκλασική μέχρι την ηλεκτρονική εποχή: από τον Πέρσελ, τον Χαίντελ και τον Μπαχ μέχρι τον Ραχμάνινοφ, τον Μεσσιάν, τον Μπάρτοκ αλλά και τον Σφέτσα. Μαζί τους, η Ειρήνη Τηνιακού (πιάνο, ηλεκτρικό όργανο) και ο Γιώργος Κατσάνος (analog synthesizer, idiophones, samples). Guest, ο Τηλέμαχος Μούσας στην κιθάρα. Μία γεύση από το μουσικό πριόνι στο παρακάτω βίντεο.

Λίγο νωρίτερα οι δύο σολίστες θα παραθέσουν σεμινάριο για το μουσικό πριόνι και το θέρεμιν.

Θέρεμιν: Ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά όργανα

Το θέρεμιν εφευρέθηκε από έναν σοβιετικό επιστήμονα το 1920. Μάλιστα είναι ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά όργανα που επινοήθηκαν τον 20ό αιώνα, και η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι μπορεί να παιχτεί χωρίς καμία φυσική επαφή.

Μουσικό πριόνι

Το μουσικό πριόνι είναι ένα ιδιόφωνο όργανο. Έχει χαρακτηριστεί ως «ονειρική φωνή» της όπερας, «απόκοσμη παιδική φωνή» και «φωνή των Σειρήνων».