Όλοι συμφωνούν πως μετά την τετραήμερη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες των κρατών–μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μία απόφαση που μπορεί να μην είναι ιδανική αλλά σίγουρα είναι μία συμβιβαστική – θετική εξέλιξη. Η απόφαση έκδοσης αμοιβαίου χρέους 750 δισ. ευρώ βοηθάει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ιδιαίτερα τις χώρες του Νότου που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι Οικονομίες των χωρών αυτών δοκιμάζονται και έπρεπε η Ευρώπη να δείξει την αλληλεγγύη της με άμεσα και αποτελεσματικά οικονομικά μέτρα. Η Συμφωνία είναι ιστορική, γιατί θα επιτρέψει να αντιμετωπίσουν οι χώρες την κρίση, χωρίς περικοπές.

Η αξιοποίηση των 32 δισ. που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να δημιουργηθεί μία νέα δομή εντός του υπουργείου Οικονομικών, με επικεφαλής υπουργό, για να αρχίσει άμεσα η απορρόφηση – αξιοποίηση των 32 δισ. Είναι κρίσιμο θέμα, γιατί το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό. Το πολύ σημαντικό για μένα είναι ότι οι μετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής συμφώνησαν πως οι αποφάσεις για τις επιχορηγήσεις, τα δάνεια και τους όρους εκταμίευσης θα μπορούν να μπλοκάρουν, μόνο αν το ζητήσουν χώρες που αποτελούν το 35% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, οι χώρες του Βορρά θα πρέπει να βρουν μία μεγάλη χώρα, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, για να μπλοκάρουν τους πόρους. Αποφεύχθηκε να μπλοκάρονται τα κονδύλια με βέτο μίας μόνο χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης και να μην χρειάζεται ομοφωνία για τις εκταμιεύσεις των χρημάτων.

Νότος – Βορράς 1-0. Όμως, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η συμβολή, ακόμη μία φορά της κ. Μέρκελ υπήρξε καθοριστική και σημαντική. Απέδειξε πως παραμένει η ηγέτις της Ε.Ε., η πολιτικός που πάντα βρίσκει τον τρόπο να συνθέτει και να προασπίζει τα συμφέροντα της Ευρώπης. Πιστεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλει μια Ευρώπη ισχυρή, όσο το δυνατόν ανεξάρτητη, και στηρίζει αυτήν την ιδέα με όλες της τις δυνάμεις. Θα είναι μεγάλη απώλεια όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη η αποχώρησή της. Επίσης, για  την επίτευξη της Συμφωνίας πρέπει να αναγνωριστεί η συμβολή του πρωθυπουργού της Ιταλίας κ. Κόντε, που προστάτευσε με τη σθεναρή του στάση την αξιοπρέπεια των χωρών του Νότου και την αυτονομία των ευρωπαϊκών Θεσμών.

Η Ευρώπη απέδειξε, εκτός των άλλων, πως όταν θέλει, μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες.

Για την Ελλάδα είναι ευκαιρία με την αξιοποίηση των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με τα 40 δισ. του ΕΣΠΑ μέχρι το 2027, να πετύχει άλματα στο δρόμο της ανάκαμψης της Οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε πως και ξέρει και μπορεί. Σίγουρα μετά από αυτήν την απόφαση της Ευρώπης, μας περιμένουν καλύτερες μέρες.

Γιώργος Καλαντζής

π. υπουργός