Αντιπαράθεση δημιουργήθηκε ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων για την Novartis.

Έπειτα από τις τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ για τον τρόπο που πρέπει να προχωρήσει η εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση» και «Μάξιμου Σαράφη», πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν προσπάθεια εκβιασμού και εκφοβισμού των προστατευομένων μαρτύρων.

Ταυτόχρονα, προειδοποιούν: «Όσο και να θέλει η ΝΔ να μετατρέψει τη διαδικασία σε ζούγκλα δεν θα της επιτραπεί. Πρέπει να γίνει σε όλους σαφές ότι δε ζούμε σε εποχή πολιτικών και νομικών πραξικοπημάτων. Ο στόχος της πλειοψηφίας είναι προφανής: εκβιάζουν προκειμένου να εκφοβίσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες»

Για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Από την ώρα χαρακτηρισμού τους ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όταν και όπου καταθέτουν, θα καταθέτουν με την κωδική τους ονομασία και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Αποκάλυψη μπορεί να γίνει μόνο στο ακροατήριο με απόφαση του δικαστηρίου. Όσα ακούγονται περί δήθεν εξέτασής τους στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, χωρίς κάλυψη των χαρακτηριστικών τους, είναι αδιανόητα και δε μπορούμε να πιστέψουμε ότι θεσμικοί παράγοντες της δικαιοσύνης μπορεί να μην τήρησαν τη νομιμότητα».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η προανακριτική ζητά από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τους εισαγγελείς διαφθοράς το πού και το πώς θα γίνει η εξέταση από ομάδα της Επιτροπής, χωρίς να έχει τεθεί ζήτημα για την αποκάλυψη των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων.

«Επαναλαμβάνουμε ότι ο νόμος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο στο στάδιο της προδικασίας. Αυτό είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο. Όσο και να θέλει η ΝΔ να μετατρέψει τη διαδικασία σε ζούγκλα δε θα της το επιτρέψουμε. Υπάρχουν νόμοι και θα γίνουν σεβαστοί», τονίζουν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητούμε η κατάθεση να γίνει υπό το ίδιο καθεστώς που τηρήθηκε κατά την συνάντηση που είχαν οι δύο προστατευόμενοι με τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου τον περασμένο Δεκέμβριο», αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ στην Προανακριτική Επιτροπή, αναμένοντας την αποσαφήνιση των καταθέσεων της 4ης Δεκεμβρίου 2019, αλλά απορρίπτοντας σε κάθε περίπτωση πιθανή αντιπρόταση για τηλεδιάσκεψη και υπογραμμίζοντας ότι με κουκούλες ή χωρίς οι μάρτυρες θα πρέπει να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής.

Τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΜέΡΑ25 που δεν μετέχει στη διαδικασία, επιθυμούν να βγουν οι κουκούλες, ενώ το ΚΚΕ επιμένει σε εξέταση τους στην Βουλή και όχι σε χώρο που θα επιλέξει η υπηρεσία προστατευόμενων μαρτύρων της Ελληνικής Αστυνομίας.