Επιστολή στην Προανακριτική απέστειλε η Ελένη Τουλουπάκη για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων.

Η κ. Τουλουπάκη προτείνει η εξέτασή τους να γίνει από διαφορετικές αίθουσες και με ηλεκτρονικά μέσα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ η πρόταση της κ. Τουλουπάκη προς την προανακριτική είναι γνωμοδοτική και όχι δεσμευτική για την τελική επιλογή των μελών της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ως προς τις συνθήκες εξέτασης των αποκαλούμενων «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».

Η επιστολή της Εισαγγελέως Διαφθοράς, διαβιβάστηκε στην Προανακριτική που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, μία μόλις ημέρα μετά την επιστολή της αρμόδιας Διεύθυνσης της ΓΑΔΑ, με την οποία αναγνωρίζεται – πάντα κατά πληροφορίες του ΣΚΑΪ – η δικαιοδοσία της Επιτροπής να επιλέξει η ίδια τον τρόπο εξέτασης ανάμεσα στη μετάδοση ήχου με αλλοιωμένη φωνή από διαφορετικό δωμάτιο και την αυτοπρόσωπη παρουσία των μαρτύρων χωρίς κουκούλες, μάσκες, ή περούκες, αφού όπως φέρεται να επισημαίνει χαρακτηριστικά στην περίπτωση της δια ζώσης εξέτασης η υπηρεσία δεν διαθέτει εξοπλισμό απόκρυψης ή αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το νόμο.

Το ΚΙΝΑΛ σε σχόλιό του για την επιστολή Τουλουπάκη στην Προανακριτική τόνισε πως «Κατανοούμε την κα Τουλουπάκη και τον φόβο της, αλλά τη διαβεβαιώνουμε ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί και δεν πρόκειται να μείνει κρυφή κάτω από την κουκούλα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του επιμένει πως ο νόμος απαγορεύει την απευθείας εξέταση των προστατευόμενων μελών χωρίς να αλλοιωθούν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΣΚΑΪ