NPL Summit: Ανάγκη περαιτέρω, δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Για τη διαχείριση του προβλήματος των NPL’s, που  είναι υψίστης σημασίας για την οικονομία και απαιτεί χάραξη και υλοποίηση συνεκτικής στρατηγικής, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τοποθέτησή του, στο NPL Summit 2021, με θέμα «NPL Market in Total Transformation», που διεξήχθη μέσα από τη LiveOn, του ethosGroup.

«Εφαρμόζουμε και επεκτείνουμε με επιτυχία το σχέδιο Ηρακλής, που έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα και παρέχουμε στήριξη στους πολίτες με το πρόγραμμα Γέφυρα, με το Γέφυρα 2 να αναμένεται τον Απρίλιο», είπε ο κ.  Σταϊκούρας, κατά τον θεσμικό του χαιρετισμό.

Κατά τον ίδιο : «Μέχρι το τέλος του 2022 όλες οι συστημικές τράπεζες μπορούν να έχουν πετύχει μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων. Κάποιες ίσως και μέσα στο 2021», σημειώνοντας πως το 2016 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονταν σε 107 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 έφθαναν τα 47 δισ. ευρώ.

Η κεντρική ομιλήτρια, Member of the Supervisory Board of the European Central Bank,  Elizabeth McCaul, αναφέρθηκε στην ομιλία της στην επικείμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω της πανδημίας, χαρακτηρίζοντας ωστόσο ως θετικό το γεγονός ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να εξυγιαίνουν τα χαρτοφυλάκιά τους μέσα στην πανδημία.

Συνεχίζοντας η γενική γραμματέας, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρίκλεια Απαλαγάκη μίλησε για τον σημαντικό βαθμό εμπιστοσύνης που έχει ανακτήσει  η χώρα μας, από τις ευρωπαϊκές αρχές ενώ ο διευθύνων σύμβουλος, doValue Greece και πρόεδρος Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), Τάσος Πανούσης, υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει αλλάξει ως προς τη δομή, αλλά και το εξωτερικό περιβάλλον.

Κατόπιν, ο ανώτερος γενικός διευθυντής , επικεφαλής του Group Real Estate του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate Μ.Α.Ε., Γεώργιος Ι. Κορμάς,  ανέφερε ότι «στην εποχή του covid όλοι οι επενδυτές επέστρεψαν στη βάση τους, με αποτέλεσμα να χαθεί η δυναμική που είχε αναπτυχθεί στην εγχώρια αγορά ακινήτων μέσω κάποιων προγραμμάτων -κινήτρων, όπως η Golden Visa».

Η δεύτερη μέρα του NPL Summit 2021, ξεκίνησε με την  παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών,  Γιώργου Ζαββού, ο οποίος  επεσήμανε ότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μία καμπή μεταρρύθμισης του τραπεζικού μας συστήματος.

«Η πρώτη καθοριστική μεταρρύθμιση ήταν το επιτυχημένο πρόγραμμα Ηρακλής, το οποίο αποτελεί μία λύση της αγοράς, που δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο.

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος Δ.Σ. των εταιρειών Melfin Α.Ε., EDS Α.Ε.- πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΕΔΑ Άγγελος Αγγελίδης,  παρουσίασε την δράση του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ), που δημιουργήθηκε το 2005.

Στη συνέχεια, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Octane Σύμβουλοι  Επιχειρήσεων Γιάννης Σπυρόπουλος, στην ομιλία του με τίτλο «Άξονες μετασχηματισμού των NPL servicers», ανέφερε ότι oι servicers βίωσαν μία περίοδο εκρηκτικής ανάπτυξης την τελευταία διετία και ο ρόλος τους έχει παγιωθεί. Απασχολούν περί τους 4.000 εργαζόμενους

Για να συμπληρώσει: «Πάρα πολλοί λόγοι όμως επιτάσσουν τον μετασχηματισμό»,  απαριθμώντας τρεις εξωτερικούς παράγοντες και τρεις ενδογενείς παράγοντες, οι οποίοι αφορούν στην επίδραση του κορωνοϊού που δημιουργεί NPL assets, στην πολυπλοκότητα του διαχειριστικού πλαισίου, όπως και στην πιθανότητα, η διαχείριση απαιτήσεων να μην περιοριστεί στα τραπεζικά δάνεια.

Στην κεντρική ομιλία της ημέρας, με τίτλο «Πληθωριστικές προσδοκίες, χρέος, αγορά ομολόγων, επιτόκια. Πόσο κινδυνεύει η ανάκαμψη;», ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,  Θεόδωρος Πελαγίδης, ανέφερε ότι «Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση πρωτοφανή διεθνώς.

Επικρατεί τεράστια διάσταση εκτιμήσεων σε σχέση με την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης στις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως. Τα επιτόκια έχουν φθάσει στο μηδέν και οι αποταμιεύσεις είναι πολύ υψηλότερες των επενδύσεων. Αυτό είναι πολύ σοβαρό». 

Στο Panel IV: «To σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ και η μέχρι σήμερα εμπειρία», με συντονιστή τον δημοσιογράφο, Head of Content της ethosMedia, Χρήστο Κώνστα,  ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής τράπεζας Ηπείρου, Ιωάννης Βουγιούκας, Ανώτατο Στέλεχος Διοίκησης Χρηματοπιστωτικού Τομέα με εξειδίκευση στον Τραπεζικό Τομέα και τη Δευτερογενή Αγορά Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, σημείωσε:

«Οι έξι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν συνολικά περί τα 600 εκατ. ευρώ κόκκινα δάνεια και έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως. Είναι εστιασμένες κυρίως στις μικρές τοπικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, λόγω του μικρού όγκου είναι ασύμφορο να ενταχθούν στον Ηρακλή. Θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί και σ’ αυτό μία έμφαση. Θα ήταν ευχής έργο να μπορούσαμε να ενταχθούμε κι εμείς στον Ηρακλή».

Ο Senior Manager της Accenture, Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος,  επεσήμανε ότι αυτό που ουσιαστικά ξέφυγε τα προηγούμενα χρόνια ως προς τα «κόκκινα δάνεια», ήταν η διάσταση του χρόνου. Ωστόσο αυτό άλλαξε με τον Ηρακλή, που επίσπευσε τις διαδικασίες.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Hellenic Investment Recovery Advisors (HIRA), Ηλίας Κυριακόπουλος, υποστήριξε  ότι η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο των εποπτικών αρχών, λόγω του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων της, λέγοντας:  

«Η προσπάθεια που έγινε το τελευταίο έτος είναι τιτάνια, αλλά ακόμα μένουν πολλά. Ο ανεξάρτητος επόπτης ως θεσμός έχει εφαρμοστεί με επιτυχία και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία. Ο ρόλος μας ξεκινά από την στιγμή που τιτλοποιούνται οι απαιτήσεις στο όχημα Ηρακλής»,

Τέλος, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrum Investments Greece, Μιχαήλ Π. Χαραλαμπίδης, διεμήνυσε  ότι «είμαστε η εταιρεία που έχει κάνει μία μεγάλη επένδυση στην ελληνική αγορά, άνω του 0,5 δισ.  ευρώ, με αγορές απ’ όλες τις συστημικές τράπεζες και κυρίως την συνεργασία με την Πειραιώς.

Διαχειριζόμαστε περίπου 27 δισ. ευρώ και έχουμε δικά μας χαρτοφυλάκια πάνω από 10 δισ. ευρώ.  Όσον αφορά τον Ηρακλή είναι κάτι που μέχρι τώρα το έχουμε δει πάρα πολύ θετικά. Μένει να δούμε τα αποτελέσματα της διαχείρισης και τα οφέλη για τους επενδυτές».