Την οργή των χρηστών του Διαδικτύου έχουν προκαλέσει οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας και απαθανατίζουν την άνιση «μάχη» που έδωσαν διανομείς φαγητού με τον χιονιά.

Απεγνωσμένοι ντελιβεράδες, επιτελώντας κοινωνικό έργο, εν μέσω «Μήδειας», προσπαθούν να παραδώσουν τις παραγγελίες μέσα στα χιόνια, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Βίντεο μάλιστα που δημοσίευσε το grtimes.gr είναι ενδεικτικό του τι τράβηξαν, προκειμένου να ικανοποιήσουν την τσέπη του εργοδότη τους, αλλά και τους γευστικούς κάλυκες όσων δεν έδειξαν την ελάχιστη ευαισθησία και παρήγγειλαν να φάνε, ενώ η κακοκαιρία σάρωνε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Κάποιοι μάλιστα από αυτούς δεν κατέβηκαν καν στην είσοδο της πολυκατοικίας τους για να παραλάβουν την παραγγελία τους, αλλά έριξαν ένα σχοινί στον δύσμοιρο ντελιβερά. Νωρίτερα εκείνος είχε αναγκαστεί να «σπινιάρει» στο οδόστρωμα, να ανέβει σε πεζοδρόμιο, ακόμα και να ζητήσει τη βοήθεια συναδέλφου του, «παλεύοντας» με τους ισχυρούς ανέμους και την πυκνή χιονόπτωση.

«Είναι στην κρίση σου να μου δώσεις φιλοδώρημα, όχι όμως να με ξεφτιλίζεις δίνοντας μου ένα σεντ», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας διανομέας στο βίντεο.

Την ίδια ώρα, περισσότερες από 80 κλήσεις από εργαζόμενους στο χώρο του delivery δέχτηκε το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ κατά τη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας «Μήδεια» που έπληξε την Αττική.

«Πολλοί συνάδελφοι έβγαιναν ακόμα και με τα πόδια, φορτωμένοι με το σακίδιο, διανύοντας τουλάχιστον δύο χιλιόμετρα για να παραδώσουν καφέ και τυρόπιτα. Σημειώθηκαν μικροατυχήματα και τραυματισμοί από διανομείς που είτε γλίστρησαν περπατώντας, είτε τους έφυγαν τα μηχανάκια. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν έκαναν delivery, επομένως αυτοί οι λίγοι που εργάζονταν επιφορτίστηκαν με έναν τεράστιο όγκο παραγγελιών. Πρόκειται για αισχροκέρδεια και αθέμιτο ανταγωνισμό. Στο βωμό του κέρδους πάτησαν πάνω στην ασφάλεια των εργαζομένων. Μιλάμε για ανήθικη επιχειρηματικότητα», ανέφερε ο Γραμματέας Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος στο GRTimes.

Παράλληλα, ο κ. Καραγεωργόπουλος, εστίασε στην ανάγκη απαγόρευσης, με κυβερνητική εντολή, της εργασίας των διανομέων σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, σημειώνοντας ότι μετά την κατακραυγή, οι δημοφιλείς πλατφόρμες delivery ανακοίνωσαν ότι για δύο μέρες δεν θα δέχονται παραγγελίες.

«Τι να το κάνουμε όμως εφόσον δύο μέρες οι διανομείς εργάζονταν στο χιόνι; Και μάλιστα, πολλοί επιχειρηματίες δεν καλύπτουν καν τις αποζημιώσεις για τα μηχανάκια. Πολλές φορές τους έχουν ανασφάλιστους και δεν αποζημιώνουν ούτε τους ίδιους με αποτέλεσμα να τρέχουν στα δικαστήρια και να επωμίζονται και τα δικαστικά έξοδα.

Πολλοί καταλήγουν στο νοσοκομείο μετά από ατύχημα και βρίσκονται σε κώμα δύο εβδομάδες. Δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα έξοδα της αποκατάστασης. Πολλές επιχειρήσεις δε χορηγούν καν μέτρα ατομικής προστασίας, όπως κράνος, αδιάβροχα μπουφάν και άλλα, και έτσι βάζουν χρήματα απ’ την τσέπη τους για να αγοράσουν τα φθηνότερα, ενώ δουλεύουν και για 2,5 ευρώ την ώρα», κατέληξε.

«Πατινάζ στους δρόμους σημαίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή νεκρός»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Κεφαλάς, δεν δίστασε να κάνει λόγο για εγκληματική κατάσταση στην Αθήνα, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.

«Τις εικόνες που είδαμε, με διανομείς φορτωμένους με τις παραγγελίες να σέρνουν τα μηχανάκια τους στο χιονιά, ομολογώ ότι δεν τις περιμέναμε. Η κατάσταση στην Αθήνα είναι εγκληματική. Πατινάζ με το μηχανάκι στο οδόστρωμα σημαίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή ότι θα υπάρξει νεκρός. Η στάση της κυβέρνησης είναι λάθος.

Αφήνουν την κατάσταση στην καλή θέληση των εργοδοτών που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κάνουν ταμείο. Κανονικά, όπως ακινητοποιούνται νταλίκες και κλείνουν σχολεία, έτσι θα έπρεπε να απαγορευτεί και το delivery. Τις επόμενες μέρες, θα εξετάσουμε ποιοι απειλήθηκαν, αν απολύθηκαν και γενικά αν εφάρμοσαν οι εργοδότες τις απειλές τους και θα κινηθούμε αναλόγως. Ούτε στην Ουγκάντα δεν γίνονται αυτά που είδαμε», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ η κακοκαιρία «Μήδεια» βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, ορισμένοι εργοδότες φέρονται να πίεζαν τους διανομείς τους να εκτελέσουν «το καθήκον τους», ενώ όπως κατήγγειλε και ο Βασίλης Κεφαλάς τους απείλησαν και με απόλυση.