Παρά τις τεράστιες δόσεις αυταρέσκειας του ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αποτυχημένος πρόεδρος. Δεν έβαλε την Αμερική πρώτα, όπως ήταν το προεκλογικό μότο της θητείας του που σύντομα ολοκληρώνεται, αλλά την έσπρωξε στη γωνία.

Έφερε την ψυχρότητα στις σχέσεις της με τους συμμάχους της, ενώ ο τεράστιος θαυμασμός του για απολυταρχικούς ηγέτες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάρισε στον πρώτο τη Συρία και έφερε τον δεύτερο «απρόσκλητο επισκέπτη» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Φυσικά τίποτα από αυτά δεν αφορά τους Αμερικανούς. Δύσκολα όμως θα τον ψηφίσουν ξανά για πρόεδρο τους, γιατί η τσέπη τους άδειασε περισσότερο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ η χλευαστική συμπεριφορά του απέναντι στον κορωνοϊό έχει μετατρέψει την Αμερική σε… καθιστή πάπια.

Η ήττα του Τραμπ δεν θα πλήξει μόνο τον εγωισμό του αλλά και τα εισοδήματα του. Και για έναν πρόεδρο που χρωστά πάνω από $400εκατ. σε δάνεια, τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν μέσα στην επόμενη 4ετία, γίνεται απόλυτα κατανοητό, γιατί το εισιτήριο για τον Λευκό Οίκο είναι η σανίδα σωτηρίας του.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος βρίσκεται επίσης σε ανοιχτή διαμάχη και με την Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων (IRS) για μια επιστροφή φόρου ύψους $72.9εκατ. που διεκδίκησε το 2010, ενώ τα ξενοδοχεία και τα κλαμπ του γκολφ που φέρουν το όνομα Τραμπ είναι άδεια εξαιτίας της πανδημίας.

Ο ίδιος διατείνεται ότι πολύ εύκολα θα επιστρέψει όλα όσα χρωστάει, αλλά πόση αλήθεια μπορεί να περιμένει κάποιος από έναν μεγιστάνα που έχει χρεοκοπήσει όχι μία, ούτε δύο, αλλά 6 ολόκληρες φορές (!) και επιμένει να ισχυρίζεται ότι είναι από τους πιο επιτυχημένους όλων των εποχών;

Η αλήθεια είναι ότι τα οικονομικά του Τραμπ είναι… ένας γρίφος τυλιγμένος σ’ ένα μυστήριο το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο μέσα σ’ ένα αίνιγμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόλις χάσει τις εκλογές θα βρεθεί αντιμέτωπος με σωρεία νομικών προβλημάτων, που αφήνουν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να καταλήξει στη φυλακή.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει άλλωστε υποσχεθεί εδώ και καιρό ότι δεν πρόκειται να του δώσει χάρη αν καταδικαστεί για οποιοδήποτε από τα… εγκλήματα του.