Απόψεις

Ο 61ος γύρος ξεκινάει, και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Η Άγκυρα γνωρίζει πως η μόνη χώρα που μπορεί να επιβάλει λύσεις στις μεταξύ μας διαφορές είναι οι ΗΠΑ, μια χώρα με νέο πρόεδρο

kala-1-1-e1574664793850

Στις 25 Ιανουαρίου θα επαναρχίσουν, στην Κωνσταντινούπολη, οι διερευνητικές επαφές Ελλάδος – Τουρκίας για την επίλυση των χρόνιων διαφορών μας. Είναι ένα ουσιαστικό βήμα ή ένα ακόμα μετέωρο βήμα που η πάντα έμπειρη και ευέλικτη τουρκική διπλωματία συμφώνησε τώρα να γίνει;

Η Άγκυρα γνωρίζει πως η μόνη χώρα που μπορεί να επιβάλει λύσεις στις μεταξύ μας διαφορές είναι οι ΗΠΑ. Και οι ΗΠΑ έχουν νέο πρόεδρο.

Η Τουρκία αποχαιρετά τον Τραμπ και καλωσορίζει τον Μπάιντεν. Και μέχρι να ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος Μπάιντεν ποια θα είναι η πολιτική του απέναντι στις δύο χώρες, ο Ερντογάν χρειάζεται χρόνο. Μεταμορφώθηκε από λύκος σε ήρεμο σκυλάκι, και υποκριτικά δείχνει διάθεση καλής θέλησης, ώστε να επιλυθούν ειρηνικά όσες ή κάποιες από τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ανήκουν στην παραδοσιακή σχολή των Δημοκρατικών που δεν θέλουν με τίποτε οι ΗΠΑ να χάσουν την Τουρκία. Και πρέπει να θυμήσουμε πως με τους Δημοκρατικούς προέδρους Κλίντον και Ομπάμα καμία πρόοδος δεν επετεύχθη. Πουθενά η Τουρκία δεν ένιωσε πίεση, δεν της επιβλήθηκαν κυρώσεις, μόνο ανώδυνες αναφορές συμπαράστασης στα δίκαια της Ελλάδας.

Ας μη ξεχνούμε πως η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό αεροσκάφος αλλά Πούτιν και Ερντογάν βρίσκονται σήμερα πιο κοντά από ποτέ. Και σε καμία περίπτωση η Αμερική δεν θέλει η Τουρκία να βρεθεί στην αγκαλιά της Μόσχας.

Ο εξηκοστός πρώτος κύκλος των διερευνητικών συνομιλιών ξεκινά στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου. Η ελληνική πλευρά σωστά ξεκαθαρίζει, από την αρχή, πως η ατζέντα των συζητήσεων, τα μόνα θέματα που θα περιέχει θα είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Η Τουρκία δεν απάντησε. Είναι βέβαιο πως δεν θα σταθεί μόνο σε αυτά. Και τους υδρογονάνθρακες, και την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, και το Καστελόριζο, και άλλα θέματα, όπως π.χ. η Θράκη, μπορεί να θέλει να βάλει, και θα τα βάλει, στην ατζέντα των συνομιλιών.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο. Αν η Τουρκία έχει κερδίσει το χρόνο που της χρειάζεται και επιμείνει, η Ελλάδα τι θα κάνει; Θα αποχωρήσει; Είναι σημαντικό που επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο έμπειρος γνώστης και ικανός διαπραγματευτής ο πρέσβης κ. Αποστολίδης. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Δείτε επίσης