Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα «Nόβιτσοκ», όπως ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι (02/09) η γερμανική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Αυγούστου ο Ναβάλνι εισήχθη στην εντατική με συμπτώματα δηλητηρίασης. Ο Ναβάλνι, δεινός επικριτής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία καθώς επέστρεφε στη Μόσχα από το Τομσκ της Σιβηρίας αεροπορικώς. Νωρίτερα είχε πιει τσάι σε ένα καφέ στο αεροδρόμιο του Τομσκ προτού επιβιβαστεί στην πτήση για Μόσχα.

Πολλοί αναλυτές παρατηρούν ότι  η υπόθεση Ναβάλνι έχει πολλές ομοιότητες με την δηλητηρίαση του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπουρι της Μεγάλης Βρετανίας. Στην επίθεση κατά του Σκριπάλ, σύμφωνα με έρευνες, είχε χρησιμοποιηθεί η νευροτοξική ουσία Νόβιτσοκ. Η χημική αυτή ουσία είναι εξαιρετική επικίνδυνη για την υγεία, πυροδοτώντας μια αλυσιδωτή πρωτεϊνική αντίδραση, η οποία εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. 

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι καταδικάζει την επίθεση και ζήτησε επειγόντως από τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις. «Είναι ανησυχητικό ότι ο Ναβάλνι ήταν το θύμα χημικής νευροτοξικής ουσίας στη Ρωσία», ανέφερε. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με ανώτερους υπουργούς για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο δηλώνει ότι δεν είχε λάβει καμία πληροφορία από τη Γερμανία ότι ο κ. Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με νευροτοξική ουσία Novichok, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.