Ο απολογισμός από τον «Γηρυόνη» | 4963468 1 scaled

Οι μετεωρολόγοι όταν έβλεπαν στις μετρήσεις τους. την επερχόμενη κακοκαιρία, ήλπιζαν πως δεν θα αφήσει πίσω της ερείπια και νεκρούς. Τελικά η κακοκαιρία αποδείχθηκε φονική, αφήνοντας πίσω της μέχρι αυτήν την στιγμή 4 ανθρώπους, είτε γιατί αψήφησαν τους επιστήμονες είτε γιατί δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.

Τελευταία μέχρι στιγμής απώλεια είναι εκείνη μιας 75 χρόνης, η οποία χάθηκε στο πλημμυρισμένο της σπίτι. Επιπλέον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Κυριακής στο Αντίρριο όταν το σκάφος που επέβαιναν έπεσε πάνω στη μανία της καταιγίδας, με συνέπεια να ανατραπεί και οι ίδιοι να παραδοθούν στα κρύα νερά. Άλλη μία γυναίκα, χειμερινή κολυμβήτρια, χάθηκε στα μανιασμένα κύματα στην Κω, καθώς η καταιγίδα τη βρήκε μέσα στο νερό.

Εκτός από τους 4 νεκρούς ο «Γηρυόνης», άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές σε Κινέτα, παραλία Κατερίνης, Ρόδος, Κως, Θάσος και ευρύτερα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η πυροσβεστική δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις από Θάσο και Ρόδο
Στη Θάσο, η πυροσβεστική δέχθηκε επτά κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, στην περιοχή του Λιμένα Θάσου, τρεις κλήσεις για κοπές δέντρων, στις περιοχές Παναγία, Γλυκάδι και Λιμένας ενώ πυροσβέστες μετέφεραν τέσσερα άτομα από ισόγεια κατοικία στην περιοχή του Λιμένα.

Επιπλέον η Πυροσβεστική δέχθηκε 190 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων από τη Ρόδο με τους πυροσβέστες να απεγκλωβίζουν και επτά άτομα από τα πλημμυρισμένα κτήρια.

Στη Χαλκιδική η πυροσβεστική δέχθηκε 25 κλήσεις και πραγματοποίησε 14 αντλήσεις, 5 κοπές δέντρων ενώ ένα άτομο χρειάστηκε να μεταφερθεί από το ποιμνιοστάσιό του σε ασφαλές σημείο.

Κόπηκε στα δύο η Ρόδος

Στα δύο κόπηκε η Ρόδος, καθώς υπερχείλισε ποταμός στο χωριό της Μαλώνας, από όπου είχε δημιουργηθεί η παρακαμπήρια οδός που συνδέει την Νότια Ρόδο με το υπολοίπο νησί.

Τμήμα οροφής κατέρρευσε στο ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα

Υποχώρηση τμήματος οροφής είχαμε στο ίδρυμα του «Αγίου Ανδρέα»,  όπου υποχώρησε λόγω των έντονων βροχωπτώσεων. Το νερό μπήκε μέσα στο κτήριο με τους αρμόδιους να καταφέρνουν να απομακρύνουν τα παιδιά που είχε μέσα.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης συνιστώντας στους συμπολίτες μας να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

“Λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, ο Δήμος Ρόδου, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους, για να μην θέσουν σε κίνδυνο την ζωή τους. Παράλληλα κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία στη Ρόδα, ύστερα και με σχετική ανακοίνωση.

Βοήθεια ζητούν Περιφερειάρχης – Δήμαρχος
Την κήρυξη του νησιού της Ρόδου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούν από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε χθες το βράδυ το νησί.

Χαλκιδική: Πλημμύρισε η Ιερισσός – Προβλήματα και στο Δήμο Αριστοτέλη

Σύμφωνα με το halkidikinews.gr, η δυνατή βροχή φούσκωσε τα ρέματα και το νερό ξέσπασε στον οικισμό της Ιερισσού, με τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος να τονίζει πως: «Οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια και σε κάποια σημεία έχουμε μισό μέτρο νερό»

Πλημμύρισαν χωριά στη Λήμνο

Σοβαρά προβλήματα σε κατοικημένες περιοχές της Λήμνου προκάλεσε το πέρασμα, καθώς οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και αρκετά σπίτια πλημμύρισαν, με τον δήμαρχο να επισημαίνει πως:«Καλλιθέα-Έκτακτο: Ο δρόμος χαμηλά στο Ειδικό Σχολείο είναι απροσπέλαστος έχει κατεβάσει το ρυάκι λόγο της νεροποντής. Προσοχή στους οδηγούς».