Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να βρει τρόπους συνεργασίας με τη Ρωσία και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. 

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρόεδρος Πούτιν έχουν σίγουρα διαφορετικές προοπτικές για τις χώρες τους και πώς να προσεγγίσουν τις δεσμεύσεις τους στον κόσμο, αλλά εκεί που συμφωνούν είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους συνεργασίας, όπως επισημάνθηκε σε μέρος των σχολίων του Προέδρου Πούτιν»

«Υπάρχουν τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος – η νέο START, την οποία μόλις επεκτείναμε για 5 χρόνια είναι ένα παράδειγμα αυτού. Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους όπου υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον, αμοιβαίο εθνικό συμφέρον. Αλλά ο πρόεδρος δεν πρόκειται να πάρει πίσω, σαφώς όταν έχει ανησυχίες, είτε πρόκειται για λόγια είτε για πράξεις».

Ο Τζο Μπάιντεν δεν μετανιώνει που χαρακτήρισε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δολοφόνο, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Όχι», είπε η Ψάκι, όταν ρωτήθηκε αν ο Μπάιντεν μετανιώνει που χαρακτήρισε τον Πούτιν δολοφόνο.

«Ο πρόεδρος έδωσε μια άμεση απάντηση σε μια άμεση ερώτηση» σημείωσε.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, θα παραμείνει προκειμένου να υπηρετεί τους πολίτες της χώρας του στη Ρωσία.

Πούτιν: Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Μπάιντεν άμεσα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ακόμη και αύριο.

Ο Πούτιν είπε ότι αυτός και ο ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, πρέπει να συνεχίσουν τις σχέσεις τους για να «καταδικαστούν αυτές ερήμην». 

«Πρέπει να συνεχίσουμε τη σχέση μας» δήλωσε ο Πούτιν στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Rossiya 24, αναφερόμενος στις σχέσεις με τον αμερικανό ομόλογό του.

«Θέλω να καλέσω τον Πρόεδρο Μπάιντεν να συνεχίσει τη συζήτησή μας, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα το κάνουμε αυτό live, όπως λένε, στο διαδίκτυο. Χωρίς καθυστέρηση, αλλά απευθείας σε μια ανοιχτή, άμεση συζήτηση. Μου φαίνεται ότι θα ήταν ενδιαφέρουσα για τον λαό της Ρωσίας, για τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών και για πολλές άλλες χώρες» δήλωσε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι η συνάντηση θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Σημείωσε ακόμη ότι θα δώσει εντολή στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών να επιλύσει το ζήτημα μιας ζωντανής συνομιλίας με τον αμερικανό ομόλογό του.