Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «αφελή και επικίνδυνο» κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ABC, που μεταδόθηκε την Κυριακή, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι ο πρώην προϊστάμενός του θα μείνει στην ιστορία ως πρόεδρος μιας θητείας.

Αυτή η απίστευτη δήλωση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά «επιθέσεων» στον Αμερικανό πρόεδρο ενόψει της κυκλοφορίας του βιβλίου του Μπόλτον “The Room Where it Happened,” (σ.σ. Το δωμάτιο όπου συνέβη), που ήδη αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διαμάχης με τον Λευκό Οίκο.

«Ελπίζω ότι η ιστορία θα τον θυμάται ως πρόεδρο μιας θητείας που δεν βύθισε τη χώρα ανεπιστρεπτί σε ένα καθοδικό σπιράλ από τον οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Μπορούμε να ξεπεράσουμε μια θητεία, είμαι βέβαιος. Δύο θητείες, με προβληματίζουν», είπε ο Μπόλτον.  

Ειδικότερα για τον Τραμπ, ο Μπόλτον δήλωσε, «Δεν νομίζω ότι είναι κατάλληλος για πρόεδρος. Δεν νομίζω ότι έχει την ικανότητα να κάνει τη δουλειά. Δεν νομίζω ότι είναι ένας συντηρητικός Ρεπουμπλικάνος. Δεν θα τον ψηφίσω τον Νοέμβριο. Φυσικά ούτε τον Μπάιντεν πρόκειται να ψηφίσω. Θα αναζητήσω έναν συντηρητικό Ρεπουμπλικάνο και θα τον στηρίξω».

«Αφελής και επικίνδυνος»

Ο Μπόλτον αναφέρθηκε σε πολλά από τα θέματα που περιγράφονται στο βιβλίο του, συμπεριλαμβανομένης και της ταύτισης του Τραμπ με αυταρχικούς ηγέτες, όπως ο ηγέτης Βόρειας Κορέας, Κιμ Τζονγκ Ουν, τον οποίο ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας είπε ότι έχει γίνει περισσότερο απειλητικός παρά τις προειδοποιήσεις του Προέδρου.

«Η ιδέα ότι – ακριβώς αυτό το λιπαρό – στρώμα φιλοφρονήσεων σε αυτόν τον βάναυσο δικτάτορα θα τον πείσει να κάνει μια συμφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, νομίζω, ότι ήταν τόσο εντυπωσιακά αφελής και επικίνδυνη», δήλωσε ο Μπόλτον στο ABC News.

«Η απειλή από τη Βόρεια Κορέα σήμερα είναι απολύτως μεγαλύτερη. Και την ώρα που έβγαιναν πολύ ωραίες φωτογραφίες, το έργο της Βόρειας Κορέας τόσο για τα πυρηνικά όσο και για τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων συνεχιζόταν. Είναι μια από τις πιο κλειστές κοινωνίες στον πλανήτη»,  είπε.

Ο Μπόλτον στο βιβλίο του αναφέρεται εκτεταμένα στις διαφωνίες του με τον Τραμπ πάνω στη προσέγγιση της Βόρειας Κορέας, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της συνόδου της Σιγκαπούρης, η οποία ο Μπόλτον ήλπιζε ότι θα καταρρεύσει. Μάλιστα ο Μπόλτον είχε συγκρίνει την προσέγγιση αυτή με τη προσπάθεια κατευνασμού της ναζιστικής Γερμανίας.

Παρά όμως τις αντιρρήσεις των συνεργατών του ο Τραμπ ήθελε απεγνωσμένα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση «με κάθε κόστος», ισχυρίζεται ο Μπόλτον. Η συνάντηση τελικά πραγματοποιήθηκε και ο Τραμπ με τον Κιμ «έδεσαν» καθώς μιλούσαν συνεχώς με κολακευτικά λόγια ο ένας για τον άλλο.

Ωστόσο δεν ήταν μόνο η χημεία με τον βορειοκορεάτη ηγέτη που προκαλούσε την ανησυχία του Μπόλτον. Ο Τραμπ αδημονούσε να συναντήσει το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη συνέντευξή του στο ABC News, ο Μπόλτον ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν θεωρεί ότι μπορεί να χειριστεί τον Τραμπ όπως θέλει.  

«Ο Πούτιν είναι έξυπνος. Νομίζω ότι μπορεί να καταλάβει ότι δεν έχει έναν σοβαρό αντίπαλο απέναντί του. Δεν νομίζω ότι ανησυχεί με τον Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Τραμπ μεταξύ άλλων έχει υποστηρίξει ότι κανένας άλλος Αμερικανός πρόεδρος δεν ήταν τόσο σκληρός με τη Ρωσία. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Μπόλτον στο βιβλίο του, ο ίδιος ανησυχούσε και δεν ήθελε να αφήσει τον Τραμπ μόνο μαζί με τον Πούτιν κατά τη σύνοδο του Ελσίνκι το 2018.

«Δεν ήξερα τι θα πει. Δεν ξέραμε ανά πάσα στιγμή τι θα πει. Όπως προκύπτει πια και το αναφέρω και στο βιβλίο, νιώθω καλά που τότε δεν έγινε κάτι κακό».

Στη συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι, κατά την οποία ο Τραμπ, δίπλα στο Πούτιν, αρνήθηκε να υιοθετήσει την εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016, ήταν ιδιαίτερα σοκαριστική για τον Μπόλτον και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

«Νόμιζα ότι δεν θα σηκωθώ από εκεί που ήμουν. Δεν ήξερα τι να κάνω … Νόμιζα ότι ο Dan Coats, τότε διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, θα υπέβαλλε την παραίτησή του», δήλωσε ο Μπόλτον στο ABC News.