Σε δεκαπέντε ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του  ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης (16/6).

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση που εξέδωσε ο αρμόδιος οργανισμός, «ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.148 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 55.1% άνδρες».

Παράλληλα, «οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 185 θάνατοι», ενώ «η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη». Την ίδια στιγμή, «ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 (66.7% άνδρες)».

Περαιτέρω, «από το σύνολο των 3148 κρουσμάτων, 698 (22.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1786 (56.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρατήρηση της αναφοράς του ΕΟΔΥ πως «η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών)».

Στην ίδια ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα περιλαμβάνεται και ο ακόλουθος χάρτης, ο οποίος «αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς»

Στο «κόκκινο» βρίσκονται νομοί σε Θράκη αλλά και περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, καθώς και η Αττική.

Σημειώνεται, τέλος, πως «από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 259.736 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.165 (2.0%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε)».

  • Αναλυτικά η επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εδώ.