Έως πριν από λίγες ημέρες, δεν εγνώριζα ότι η εθνική επέτειος της Ισπανίας, η «Dia de la Hispanidad», εωρτάζετο στις 12 Οκτωβρίου, προς τιμήν του Χριστόφορου Κολόμβου και της ημερομηνίας ανακαλύψεως της Αμερικής.

Το έμαθα χάρις σε έναν εκλεκτό αναγνώστη της «Βραδυνής της Κυριακής», ο οποίος είχε την ευγενή καλωσύνη να με ενημερώσει επ’ αυτού, εξ αφορμής ενός σχολίου μου στο προηγούμενο φύλλο. Έγραφα επί λέξει αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που επιτρέπονται και στις στρατιωτικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου που ακυρώθηκαν: «Φαίνεται ότι το χακί μολύνει περισσότερο από το κόκκινο».

Ε, λοιπόν, στην Ισπανία, με τα περίπου 1.000.000 κρούσματα –ήσαν 500.000 στις αρχές Σεπτεμβρίου–, διεξήχθη μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλασις την 12ην Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Στην σελίδα της βασιλικής οικογενείας της Ισπανίας διακρίνονται οι βασιλείς της Ιβηρικής χώρας με τις δύο κόρες τους και το πρωθυπουργικό ζεύγος να παρακολουθούν την στρατιωτική παρέλαση. Όλοι, θεατές και παρελαύνοντες, φορούν προστατευτικές μάσκες, ενώ –έχει σημασία να τονισθεί η λεπτομέρεια– η Μαδρίτη, η πόλις όπου διεξήχθη η παρέλασις, τελούσε σε καραντίνα από της 9ης Οκτωβρίου.

Είναι απορίας άξιον τι εμφιλοχώρησε στον νου των ιθυνόντων και ακύρωσαν τις στρατιωτικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, ιδίως σε μία περίοδο που η χώρα απειλείται ποικιλοτρόπως εξ’ Ανατολών, με τις προκλήσεις της γείτονος να αποτελούν εν δυνάμει casus belli.

Δεν υπάρχει κάποιος εχέφρων στην κυβέρνηση να τους θυμίσει ότι οι παρελάσεις ενισχύουν το φρόνημα του Στρατεύματος, επιδεικνύοντας, παραλλήλως, στον εχθρό το αξιόμαχον των Ενόπλων μας Δυνάμεων;