Στις 21 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, μετά από μία μακρά και δαπανηρή σειρά εργασιών, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» απέπλευσε από τον λιμένα της Τουλόν. Προορισμός του η Ανατολική Μεσόγειος. Τριάντα μία ημέρες αργότερα, έδενε στον λιμένα της Λεμεσού στην Κύπρο. Εκεί εδόθη η άδεια σε τοπικούς παράγοντες να επισκεφθούν το κόσμημα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Ίσως τότε να ενεφανίσθη κατά πρώτον ο κορωνοϊός. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο ιός μετεδόθη στο πλήρωμα κατά την αποβίβαση στην Βρέστη, τον Μάρτιο. Στις 30 Μαρτίου, εν μέσω καραντίνας, διοργανώνεται μία συναυλία ροκ πάνω στο πλοίο.

Τις επόμενες ημέρες, οι ναύτες σχηματίζουν ουρές στο ιατρείο. Ορισμένοι από αυτούς μεταφέρονται επειγόντως στην ξηρά με ελικόπτερο. Η ταχύτης της διαδόσεως είναι εντυπωσιακή. Την ίδια ακριβώς περίοδο γίνεται γνωστό ότι ο Covid-19 έχει προσβάλει άλλο ένα αεροπλανοφόρο, το αμερικανικό «Theodore Roosvelt».

Όπως και στο γαλλικό «αδελφάκι» του, πραγματοποιούνται τεστ σε όλο το πλήρωμα και διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι φορείς είναι ασυμπτωματικοί. Οι ασθενείς μεταφέρονται στα νοσοκομεία και τα πληρώματα ανανεώνονται. Λίγους μήνες αργότερα, το «Charles de Gaulle» πλέει «καθαρό» προς τα ύδατά μας, σε μία σαφή κίνηση αποτροπής των σχεδίων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο απόπλους έγινε με το αεροπλανοφόρο σε «ετοιμότητα μάχης», ήτοι με πλήρες πολεμικό φορτίο, εις το οποίο περιλαμβάνονται 36 μαχητικά αεροπλάνα «Rafale», δύο ιπτάμενα ραντάρ και δύο ελικόπτερα.

Στην συγκεκριμένη αποστολή, το εν λόγω αεροπλανοφόρο δεν θα είναι μόνο. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, θα συνοδεύεται από δύο έως τέσσερις φρεγάτες, ένα με δύο αντιτορπιλλικά αντιαεροπορικού πολέμου, και ένα με δύο πυρηνικά υποβρύχια τύπου «Barracud».

Ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδος»

Το όνομά του είναι Τσεμ Γκιουρντενίζ και είναι σχετικώς γνωστός στο ελληνικό κοινό, αφού οι κατά καιρούς δηλώσεις του μεταδίδονται από τα εγχώρια μέσα ενημερώσεως. Ορισμένα, μάλιστα, από αυτά σπεύδουν να δημοσιοποιήσουν συνεντεύξεις μαζί του, χωρίς τούτο να είναι απαραιτήτως αρνητικό. Το αντίθετο μάλλον, αφού ο απόστρατος ναύαρχος θεωρείται ως θεμελιωτής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδος». Τι είναι η «Γαλάζια Πατρίδα»; Είναι ένα δόγμα, σύμφωνα με το οποίο επιδιώκεται η προσέλκυσις της διεθνούς κοινότητος στα θαλάσσια συμφέροντα της Τουρκίας, όπως διαμορφώνονται τον 21ο αιώνα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι 153 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που αυτήν την στιγμή ανήκουν στην Ελλάδα, όπως παραδείγματος χάριν τα Ίμια, «νομικά» πρέπει να περιέλθουν στην Τουρκία, ως απόγονο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο λόγος που επικαλείται ο Γκιουρντενίζ είναι ότι δεν περιλαμβάνονται ονομαστικώς στις διεθνείς συμβάσεις. Στην επιχειρηματολογία του αναφέρεται στο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη «Πολιτική για μία δημιουργική Ελλάδα 1996-2004», όπου οι εν λόγω νησίδες προσδιορίζονται ως «γκρίζες ζώνες».

«Ως πρώην πρωθυπουργός, ακόμα και αυτός δεν είναι σίγουρος για την ιδιοκτησία των συγκεκριμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων και αποκαλεί την περιοχή “γκρίζα”, λέξη που δηλώνει ασάφεια», δήλωσε ευκρινώς στο «Πρώτο Θέμα» ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος.Οι συχνές του εμφανίσεις στην τουρκική τηλοψία και οι θρασείς δηλώσεις του, όπως η τελευταία για το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», αφήνουν να εννοηθεί ότι λειτουργεί ως φερέφωνο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εάν δεν είναι ο μυστικοσύμβουλός του, όπως υποθέτουν ορισμένοι αναλυτές.