Το πρώτο κερί στην τούρτα γεννεθλίων της κυβέρνησης έσβησε στις 7 Ιουλίου, με απολογισμό άκρως θετικό. Το λένε- και καλά κάνουν διότι έτσι είναι- ακόμη και οι (ψύχραιμοι) πολιτικοί αντίπαλοι. Όχι οι φανατισμένοι, οι άλλοι, οι κανονικοί. Τέτοιος είναι άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κανονικός, με ψύχραιμες προσεγγίσεις και τεκμηριωμένες αποφάσεις. Προσέξτε, δεν υποστηρίζω ότι δεν κάνει λάθη. Ούτε ο ίδιος για τον εαυτό του άλλωστε. Αλάνθαστοι είναι μόνο εκείνοι που δεν κάνουν τίποτα. Μπουχτήσαμε όμως από αυτούς. Αφού έφτασαν τη χώρα στα όριά της, μας άδειασαν τη γωνιά. Τελεία, παράγραφος.

Οι λέξεις κλειδιά του πρώτου χρόνου της διακυβέρνησης από τη ΝΔ είναι η “κρίση” και η “διαχείριση”. Σε ό,τι αφορά στην πρώτη, του συνέβησαν πράγματα που δεν έχουν προηγούμενο στη χώρα. Η μεγάλη απόφαση με το lockdown για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης, της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως και η στεγανοποίηση των συνόρων προκειμένου να σταματήσουν οι ροές μεταναστών στην Ελλάδα, για να αποδείξει ότι τα σύνορα δεν είναι ελληνικά, αλλά ευρωπαϊκά, επιβεβαίωσαν ότι με την εκλογή του στη θέση του Πρωθυπουργού έφερε νέα δεδομένα.

Η πολιτική ωστόσο έχει απαράβατους κανόνες και η κυβέρνηση αυτή την ώρα κερδίζει πολιτικό χρόνο, με τη στάση και τις αποφάσεις της σε όλα τα καίρια ζητήματα. Αργά ή γρήγορα πάντως θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα ζητήματα της οικονομίας, που η πανδμημία έχει προκαλέσει. Τα σκάνδαλα που εκθέτουν ανεπανόρθωτα την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετούν την τωρινή και πολύ καλά κάνουν, διότι πράγματι αυτά που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας προκαλούν τη κοινό αίσθημα. (Προς το παρόν ο κύριος Τσίπρας παρουσιάζεται ότι δεν γνώριζε τίποτα, για πόσο ακόμα όμως ;).

Πάμε παρακάτω. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται από τις εξελίξεις να μην επιτρέψει να τη γυρίσει μπούμερανγκ η σκανδαλολογία και ο κερδισμένος χρόνος και να μην επαναπαυθεί στα γκάλοπ, τα οποία της δίνουν προφανώς ξεκάθαρο προβάδισμα. Πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα της αποφέρουν τα 32 δισεκατομμύρια, όποτε αυτά έρθουν από την Ευρώπη. Διότι τώρα λείπουν απο τα ταμεία 20 δις εξαιτίας των απωλειών από την απουσία των τουριστών.

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι ο δύσκολος χειμώνας που θα έρθει, ο δυσκολότερος των τελευταίων δεκαετίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με καθαρό μυαλό και ψυχραιμία πάντοτε ήδη έχει φροντίσει να περάσει με δηλώσεις του τα σχετικά απαραίτητα μηνύματα. Από εκεί και πέρα η επιτυχία του θα εξαρτηθεί και απο την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων του, στο επόμενο δωδεκάμηνο που – όντως- αναμένεται να μοιάζει με βουνό.