Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σήμερα στα εγκαίνια της Παναγίας Σουμελά όπου ολοκληρώθηκαν τα έργα στήριξης της Μονής.

Μάλιστα μίλησε και την ιστορικότητα και την αξία της Μονής, ενώ δεν ξέχασε να εκτοξεύσει και καρφιά κατά των «Δυτικών», οι οποίοι δεν «χάνουν ευκαιρία να κατακεραυνώνουν την ένδοξη χώρα μας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αν ήμασταν ένα έθνος καταστροφέων, θα έπρεπε να είχαμε καταστρέψει εκατοντάδες χριστιανικούς και αρχαίους ναούς. Δεν το κάναμε όμως. Τους τελευταίους 5 αιώνες που είναι στην ιδιοκτησία μας, η Μονή Σουμελά όχι μόνο δεν καταστράφηκε και δεν βεβηλώθηκε, αλλά συντηρήθηκε έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λατρευτικός τόπος για τους χριστιανούς που ζουν στην τουρκική επικράτεια.

Στις 15 Αυγούστου λοιπόν, οι Ορθόδοξοι χριστιανοί πολίτες μας, θα μπορέσουν να τελέσουν το λατρευτικό τους μυστήριο, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια γινόντουσαν έργα αποκατάστασης της Μονής», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Μονή της Τραπεζούντας είχε κλείσει το 2015 για να επισκευαστεί, αφού ήταν απαραίτητα τα έργα στήριξής της, μιας και το μοναστήρι είναι λαξευμένο σε βράχο, σε ύψος 1200 μέτρων.

Το μοναστήρι ίδρυσε ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Θεοδόσιος, το 386.

Το 2015 η μονή έκλεισε για ένα χρόνο προκειμένου να γίνουν επείγουσες εργασίες λόγω κατολίσθησης βράχων. Πέρα από την τεράστια θρησκευτική και ιστορική αξία της, η μονή αποτελεί από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα για τους επισκέπτες της περιοχής της Τραπεζούντας.

Τον περασμένο Μάιο είχε ανοίξει μόνο ένα μέρος της Παναγίας Σουμελά, αφού οι εργασίες συνεχίζονταν.