Πιστεύω πως, έστω και με καθυστέρηση, για πρώτη φορά μια κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο και γνωρίζει πώς θα αντιμετωπίσει το μεγάλο θέμα των χιλιάδων μεταναστών – προσφύγων που φιλοξενούνται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει τρεις συγκεκριμένους στόχους:

Πρώτο, την εξυγίανση των πάνω από 400 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά.

Δεύτερο, την αποτροπή έλευσης και νέων μη ελεγχόμενων ροών χιλιάδων μεταναστών – προσφύγων.

Τρίτο, την αποσυμφόρηση των νησιών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Κουμουτσάκος μίλησε για σκοτεινές ρίζες ενός μεγάλου δικτύου συμφερόντων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., 20 ισχυρές ΜΚΟ από Ελλάδα και εξωτερικό έχουν διαφανή και αναγνωρισμένη δραστηριότητα. 60 – 80 ΜΚΟ στοχεύουν μόνο στις δωρεές φιλανθρώπων, με ψηφιακό… τεράστιο έργο. Όλες οι υπόλοιπες, μέχρι τις 400 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά, πρέπει να ελεγχθούν και να πιστοποιηθούν.

Πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και έρευνας ΜΚΟ που φέρεται να χρηματοδοτούνται από την Τουρκία και κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής, ορισμένες από τις οποίες λέγεται ότι έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με στρατολόγηση για χρηματοδότηση του ISIS  και είναι «βιτρίνα» για τη μετακίνηση Ευρωπαίων ισλαμιστών στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., κάποιες ΜΚΟ παίζουν ρόλο δουλεμπόρων. Και βέβαια, πάντα σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., πολλές ΜΚΟ σκοπό και στόχο έχουν την κερδοσκοπία, καθώς κάποιες από αυτές, βοηθούσαν οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Άρα, πρέπει πολύ γρήγορα η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις ΜΚΟ, και πιστεύω ότι θα πρέπει να μεταφέρουν περισσότερους  πόρους και δραστηριότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία. Αυτές και ελέγχονται πιο εύκολα και σίγουρα μεγαλύτερο και, καλύτερο, με περισσότερη ανθρωπιά και ζεστασιά, έργο και συμπαράσταση θα προσφέρουν στους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας, πρόσφυγες και μετανάστες.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνει, και σίγουρα θέλει, η κυβέρνηση, είναι να βρει τρόπους αποτροπής της αθρόας εισροής μεταναστών – προσφύγων. Αυτό δεν δύναται να το φέρει εις πέρας μόνη της. Πρέπει με συγκεκριμένους αποτελεσματικούς τρόπους να το αναλάβει η Ευρώπη, και η Ελλάδα, βέβαια, να συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις.

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα είναι η δημιουργία κλειστών κέντρων για τη φιλοξενία των μεταναστών – προσφύγων, μέχρι τον επιβεβλημένο έλεγχο των στοιχείων τους. Δεν νοείται να υπάρχουν ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Πρέπει άμεσα να προχωρήσει η δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, πάντα με τη συναίνεση – συνεννόηση των τοπικών φορέων και
πρωτίστως των τοπικών κοινωνιών.

Γι’ αυτό, αν ισχύουν όσα ισχυρίσθηκε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ότι η επίταξη χώρων έγινε από την κυβέρνηση χωρίς προηγούμενη συνεννόηση – συμφωνία με τους κατά τόπους φορείς, η απόφαση αυτή θα πρέπει να επανεξεταστεί σε συνεργασία μαζί τους.

Δεν είναι αργά. Με διάλογο, ακόμα και τώρα, μπορεί και πρέπει να βρεθεί λύση.

Η δημιουργία των κλειστών κέντρων και η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και όχι μόνο, είναι η κατεξοχήν προτεραιότητα της κυβέρνησης και όλοι πρέπει να συνδράμουν.

Θεωρώ πως η κυβέρνηση με ειλικρινή διάλογο και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες θα μπορέσει και θα βρει λύση. Έστω για τη σημερινή δημιουργηθείσα κατάσταση.

Διαθέτει σχέδιο, πρόταση και, πάνω απ΄ όλα, θέληση για να τα υλοποιήσει. Η αποσυμφόρηση των νησιών μας είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους αλλά και για τους μετανάστες – πρόσφυγες.

Όμως, κανείς, ποτέ, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς θα αντιδράσει και θα ενεργήσει ο αστάθμητος παράγοντας που ονομάζεται Ερντογάν.

Εμείς και η Ευρώπη μπορούμε να βρούμε λύση, τώρα. Αύριο, όμως;