Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιμετωπίζει βαρύτατα οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό του, με την τουρκική λύρα να κατρακυλά κάθε μέρα και πιο πολύ, ενώ την ίδια στιγμή έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα και στην εξωτερική του πολιτική, με τον ίδιο να δηλώνει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε “οικονομικό πόλεμο”.

Μία ακόμη απόδειξη ότι ο Ερντογάν έχει οδηγήσει την Τουρκία σε με μεγάλη οικονομική και πολιτική δυσπραγία φαίνεται και από το “ξήλωμα” του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Μουράτ Ουισάλ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ, την ώρα που η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά έχοντας χάσει το 30% της αξίας της από την αρχή της χρονιάς.

Η απόφαση για την αντικατάσταση του Ουισάλ έγινε με προεδρικό διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επίσημα, ωστόσο, δεν έχουν ανακοινωθεί οι λόγοι της απομάκρυνσης του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν είχε επιλέξει τον Ουισάλ για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη τον Ιούλιο του 2019, όταν είχε… απολύσει τον προκάτοχό του Μουράτ Τσετίνκαγια επειδή δεν μείωσε τα επιτόκια για να ενισχύσει την οικονομία.

Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης, Νατσί Αγκμπάλ, διατέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 μέχρι το 2018 όταν και ανέβαλε τη θέση του επικεφαλής της διεύθυνσης της προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.