Ο έρωτας στα χρόνια του Διαδικτύου | ZABOUNIS 1 768x776 1

Το 40% των νέων ζευγαριών στις Η.Π.Α. έχουν γνωρισθεί διαδικτυακώς. Δεν είναι γνωστό το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας, πάντως στην περίοδο της καραντίνας δεν ήταν ολίγοι οι συμπατριώτες μας που εστράφησαν στις online σχέσεις.

Το να βρεις το έτερόν σου ήμισυ στον εικονικό κόσμο φαντάζει απείρως πιο εύκολο από την πραγματική ζωή, με τις ατελείωτες επιλογές που προσφέρουν οι ιστοσελίδες γνωριμιών ή οι διάφορες κοινότητες (Forums). Τα δύσκολα αρχίζουν όταν οι «συνδεδεμένοι» αποφασίσουν να συναντηθούν και εκτός οθόνης. Εκεί αποκαλύπτονται «πολλά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα», για να θυμηθούμε τους στίχους του Κώστα Τριπολίτη, στο τραγούδι που μελοποίησε ο Δήμος Μούτσης και απογείωσε με την ερμηνεία της η Σωτηρία Μπέλλου.

Τι εννοώ; Ένιοι χρήστες έχουν την τάση να ανεβάζουν ψεύτικα προφίλ, με εξ’ ίσου ψεύτικες φωτογραφίες και στοιχεία ταυτότητος, ιδίως την ηλικία. Το αποτέλεσμα είναι, όταν έλθει η στιγμή του πρώτου κανονικού ραντεβού, είτε να ακυρωθεί είτε, εάν πραγματοποιηθεί, να προκαλέσει απογοήτευση στο έτερον ήμισυ.

Ούτε για τους ειλικρινείς, όμως, ο δρόμος της ερωτικής συνευρέσεως είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι νεώτερες ηλικίες δεν έχουν μάθει να φλερτάρουν ικανοποιητικώς πρόσωπο με πρόσωπο, διότι, ως γνωστόν, το φλερτ θέλει εξάσκηση, εκτός αν διαθέτει το χάρισμα κανείς εκ γενετής.

Έτερη αρνητική διάστασις είναι η επικινδυνότης της γνωριμίας με έναν άγνωστο. Οι ριψοκίνδυνοι θα αντιτείνουν ότι το ίδιο ισχύει και όταν γνωρίσουμε κάποιον ή κάποιαν άγνωστο ή άγνωστη σε ένα μπαρ ή ένα κλαμπ, οπότε είναι θέμα αναλήψεως του σχετικού ρίσκου.

Τα καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με έρευνες, η μεγάλη πλειοψηφία των ζευγαριών που γνωρίσθηκαν μέσω του Διαδικτύου δηλώνουν ικανοποιημένα από την σχέση τους.

Πώς χωρίζουμε εν έτει 2021

Παλαιότερα εθεωρείτο αγενές να χωρίσει κανείς τηλεφωνικώς. Σήμερα, όλο και περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν τα ιμάτιά τους μπλοκάροντας (blog) ο ένας τον άλλον. Είναι αλήθεια ότι χάρις στην τεχνολογική επανάσταση οι άνθρωποι έχουν έλθει εγγύτερα, αφού καθείς δύναται να επικοινωνήσει με τον καθένα, αρκεί και οι δύο να είναι συνδεδεμένοι.

Είναι αλήθεια επίσης, ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια δημιουργούνται διαδικτυακώς, με την ανάλογη συνέχεια στην πραγματική ζωή. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς λύεται μία σχέσις, είτε έχει εικονική είτε πραγματική αφετηρία. Το σύγχρονο savoir vivre προκρίνει τον πρόσωπο με πρόσωπο χωρισμό. Είναι ζήτημα σεβασμού προς τον ερωτικό σύντροφο με τον οποίο μοιρασθήκαμε τόσα ωραία συναισθήματα. Είναι, επίσης, ζήτημα της αναλήψεως ευθύνης, όπως αρμόζει σε έναν ώριμο ενήλικα.

Στον αντίποδα, υπάρχουν οι υποστηρικτές της λογικής: «Στο Διαδίκτυο τα φτιάξαμε, στο Διαδίκτυο χωρίζουμε». Μέγα λάθος. Στο Διαδίκτυο εδημιουργήθη η εικονική σχέσις. Η πραγματική εδραιώθη μετά από συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, άρα θα τελειώσει πρόσωπο με πρόσωπο.

Μέσα στο ανωτέρω πνεύμα, η αλλαγή του status από «σε σχέση» σε «ελεύθερος» χωρίς την πρότερη ενημέρωση του/της συντρόφου μας, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον πραξικοπηματική. Η πλέον εκδικητική πράξις ένιων χωρισμένων, που αντίκειται στους καλούς τρόπους είναι η δημόσια διαπόμπευσις του/της πρώην συντρόφου με την ανάρτηση στο Διαδίκτυο ακατάλληλων φωτογραφιών ή βίντεο, όπως συνέβη στην παίκτη του τηλεπαιχνιδιού «My style Rocks» Ιωάννα Τούνη.