Ένα πολύ δυνατό τεστ για την κυβέρνηση, για τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία και την χώρα γενικότερα, ήταν αυτό που έγινε την προηγουμένη εβδομάδα, στον Έβρο.

Η απελπισμένη κίνηση της Άγκυρας να μεταφέρει στον Έβρο δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες καθοδηγώντας τους να εισβάλουν στο έδαφος ξένης χώρας φανέρωσεε την πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται στη διεθνή σκακιέρα ο Τούρκος προέδρος.

Από τη μία πλευρά ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να σωθεί από την επερχόμενη βαριά ήττα στη Συρία, και από την άλλη παζαρεύει με τους Ευρωπαίους τα χρήματα που θα πάρει για να κρατήσει στο έδαφός του τα εκατομμύρια των προσφύγων από τις γύρω χώρες.

Στην παρούσα φάση ξέχασε τα γεωτρύπανα και τις οικονομικές συμφωνίες με τη Λιβύη, και χρησιμοποίησε τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης για να κερδίσει περισσότερα κονδύλια από την Ε.Ε.

Ο τυχοδιωκτικός τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ο Τούρκος πρόεδρος στην περιοχή, τον οδηγεί από ήττα σε ήττα. Πρώτα με τους Αμερικανούς, μετά στη Λιβύη, τώρα με τον Πούτιν και τον Άσαντ.

Και αυτό είναι που δίνει πλεονέκτημα, στην παρούσα φάση, στην ελληνική πλευρά.

Το ευτύχημα είναι πως στην προσπάθεια εισβολής των προσφύγων από τον Έβρο, λειτουργήσαν με άψογο τρόπο πρώτα απ’ όλα οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, η ΕΛ.ΑΣ., και σε δεύτερο χρόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Έγκαιρα διαγνώστηκαν οι προθέσεις της Άγκυρας και η κίνησή της να μεταφέρει στην Αδριανούπολη, με κάθε μεταφορικό μέσο, χιλιάδες πρόσφυγες. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε σε χρόνο-ρεκόρ να κλείσουν τα σύνορα και να σφραγισθεί ο Έβρος σε όλο το μήκος του.

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι θα γινόταν αν αυτό το προσφυγικό κύμα των 10-15.000 απελπισμένων περνούσε τα σύνορα. Θα είχαμε ξανά τη δημιουργία μιας νέας Ειδομένης επί ελληνικού εδάφους, με απρόβλεπτες συνέπειες αυτή τη φορά.

Η άμεση αντίδραση της Ελλάδας ματαίωσε τα σχέδια του Ερντογάν και έδειξε, παράλληλα, στις Βρυξέλλες πόσο μεγάλο κίνδυνο αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Ευρώπη από την Τουρκία και τον απελπισμένο πρόεδρό της.

Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή, αλλά και στην Ε.Ε., εν όψει μάλιστα της νέας συμφωνίας για το Μεταναστευτικό, που θα αρχίσει να συζητείται το επόμενο διάστημα.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι ίδρωσε το αυτί των Ευρωπαίων, οι οποίοι εξακολουθούν να μην αποδέχονται πρόσφυγες στις χώρες του Βορρά, και ως αντάλλαγμα προσφέρουν κίνητρα και βοήθεια, και στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη στον Έβρο, από την ηγεσία της Ε.Ε., είναι λίγα για τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας.

Τα 700 εκατομμύρια θα χρημοποιηθούν για τη δημιουργία των νέων κλειστών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, και στην ενδοχώρα.

Οι εκατό άνδρες που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις της FRONTEX δεν επαρκούν για ολόκληρη την περιοχή του Έβρου. Στα νησιά οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες από τη στιγμή που δεν έχει αρχίσει η αποσυμφόρηση, ενώ αναμένονται νέα κύματα προσφύγων τους επόμενους μήνες. Και αυτό κάνουν πως δεν το βλέπουν οι Ευρωπαίοι.

Το μέτωπο του Προσφυγικού πολύ δύσκολα θα ηρεμήσει. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου, και σε αυτούς πρέπει να δώσει τη φροντίδα της η Πολιτεία τους επομένους μήνες.