Ο φόβος Μητσοτάκη και η ανάγκη για νέες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού

Στον αθλητισμό λένε ότι σε κάθε κούρσα τα τελευταία μέτρα είναι και τα πιο δύσκολα. Βλέπεις τον τερματισμό και έρχεται ο φόβος ότι κάθε λάθος κίνηση μπορεί να γκρεμίσει ολόκληρη την προσπάθεια.  

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τη διαχείριση του κορωνοϊού από την πλευρά της κυβέρνησης. Μετά από σχεδόν έναν χρόνο συνεχών προσπαθειών, ο ιός δείχνει να μπαίνει σε μία ελεγχόμενη κατάσταση.

Τα κρούσματα σταθεροποιούνται, δημιουργώντας ελπίδες ότι μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου η εικόνα θα βελτιωθεί σημαντικά. 

Η Δευτέρα του Πάσχα σηματοδοτεί την αρχή της τελευταίας στροφής πριν από την τελική νίκη απέναντι στον κορωνοϊό. 

Η επαναλειτουργία της εστίασης σε συνδυασμό με την κατάργηση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων αποτελούν το πρώτο βήμα για την ολική επαναφορά της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη χώρα. 

Η συνέχεια θα δοθεί στις 10 Μαΐου με το άνοιγμα των δημοτικών και γυμνασίων και λίγες μέρες μετά στις 15 Μαΐου με το come back του τουρισμού. Σε αυτό το κρίσιμα τελευταία μέτρα,  κυβέρνηση και πολίτες έχουν συγκεκριμένους συμμάχους που μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στην πλήρη αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 

  • Η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και συνεχώς επεκτείνεται. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί λίγο πάνω από τρία εκατομμύρια εμβολιασμοί και περισσότεροι από 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση. Στόχος είναι στα τέλη Μαΐου να πλησιάσουμε τους 5.000.000 εμβολιασμούς. Καθημερινά πλέον διευρύνεται η περίμετρος της εκστρατείας εμβολιασμού και πλέον περιλαμβάνονται και οι  ηλικιακές ομάδες 40-44 και 45-49 ετών. Όσον αφορά στους 30ρηδες η προσέλευση ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Σε λιγότερο από 24 ώρες  από την μέρα που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα (Μεγάλη Τρίτη) 93.000 άτομα επιβεβαίωσαν το ραντεβού. Η τεράστια αυτή αποδοχή από μία τόσο ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα έδωσε μία μεγάλη ώθηση στο πρόγραμμα, διαλύοντας κάθε στερεότυπο περί δήθεν άρνησης των νέων ανθρώπων να μπουν ενεργά στο παιχνίδι κόντρα στον κορωνοϊό. 
  • Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών παίζει καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της πανδημίας. Η αύξηση της θερμοκρασίας δίνει τη δυνατότητα για εξορμήσεις εκτός σπιτιού, κάνοντας το πασχαλινό τραπέζι πιο υποφερτό και άνετο από ότι πέρσι.

Παρά όμως την συγκρατημένη αισιοδοξία που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία της πανδημίας, στην κυβέρνηση ξορκίζουν κάθε έννοια εφησυχασμού. «Θα είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί», τονίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού. 

Στην συνεδρίαση μάλιστα του πρωινού καφέ στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του τερματισμού της χρήσης των γραπτών μηνυμάτων από την 3η Μαΐου.

Εκεί διατυπώθηκαν δύο βασικές απόψεις. Από τη μία τα sms να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται από την μέρα επαναλειτουργίας της εστίασης (Δευτέρα 3 Μαΐου) και από την άλλη τα μηνύματα να συνεχίσουν να μας «συντροφεύουν» μέχρι και τις 15 Μαΐου, ημέρα ανοίγματος του τουρισμού.

Τελικώς μετά από αρκετή συζήτηση προκρίθηκε η δεύτερη λύση με συγκεκριμένο σκεπτικό. To τέλος των sms θα λειτουργούσε ως μήνυμα απόλυτης χαλάρωσης, κάτι που θέλει η κυβέρνηση να αποφύγει βάση θυσία.

Στο πλαίσιο αυτό το Μαξίμου θα επιμείνει στην αναγκαιότητα αποστολής ανάλογων μηνυμάτων προς την κοινωνία, μέσα από συντονισμένες κινήσεις κυβερνητικών στελεχών ακόμα και του πρωθυπουργού. Αναμένονται λοιπόν δημόσιες παρεμβάσεις του κ.Μητσοτάκη προς αυτή την κατεύθυνση επιθυμώντας να αφυπνίσει τους πολίτες.