Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Άγνωστες λεπτομέρειες του έργου του Τζεφιρέλι (pics+vid)

Μία από τις πιο εμβληματικές θρησκευτικές ταινίες, «O Ιησούς από τη Ναζαρέτ», θα προβληθεί και φέτος. Σαραντατρία χρόνια ύστερα από την πρώτη προβολή της ταινίας, η δημιουργία του Φράνκο Τζεφιρέλι εξακολουθεί να «μαγνητίζει» τους τηλεθεατές, ενώ η συγκλονιστική ερμηνεία του Ρόμπερτ Πάουελ στον ρόλο του Ιησού έχει αφήσει εποχή.

Το φιλμ κυκλοφόρησε το 1977 και αποτέλεσε μια ακριβή παραγωγή, στην οποία συμμετείχαν «ιερά τέρατα» της 7ης Τέχνης όπως οι Anne Bancroft, Ernest Borgnine, Laurence Olivier, Christopher Plummer, Anthony Quinn, Rod Steiger, James Earl Jones, Peter Ustinov.

Το καθηλωτικό βλέμμα του Ιησού-Πάουελ πέτυχε χάρη σε ένα έξυπνο σκηνοθετικό τέχνασμα του Φράνκο Τζεφιρέλι.

Ο σκηνοθέτης ζήτησε από τον ηθοποιό να μην ανοιγοκλείνει τα μάτια του. Σε όλη την τηλεταινία ο Πάουελ ανοιγοκλείνει τα μάτια του μόνο μια φορά. Επιπλέον, για να τονίσουν ακόμα πιο έντονα το μπλε χρώμα των ματιών του Πάουελ, οι υπεύθυνοι του μακιγιάζ έβαφαν το άνω βλέφαρο του ηθοποιού με μια πολύ λεπτή γραμμή μαύρου eyeliner και το κάτω με μια εξίσου λεπτή γραμμή λευκού eyeliner.

Στις σκηνές που ο Πάουελ βρίσκεται πάνω στον σταυρό ταλαιπωρήθηκε αρκετά, λόγω ψύχους.

Στα διαλείμματα των γυρισμάτων σκέπαζαν τον ηθοποιό με κουβέρτα, του φόραγαν παντόφλες και του έδιναν να πίνει κονιάκ για να τον κρατούν ζεστό.

Ο Φράνκο Τζεφιρέλι ήθελε τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι για το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Παρ όλα αυτά, οι δυο τους δεν τα βρήκαν στα οικονομικά, αφού ο Μαστρογιάννι ήταν πολύ ακριβός. Στο τέλος ο Τζεφιρέλι ήταν πανευτυχής για την επιλογή του Ροντ Στάιγκερ λέγοντας ότι ήταν «εξαιρετικός Πιλάτος».

Ο γνωστός Έλληνας ηθοποιός Γιώργος Βογιατζής που έπαιξε τον Ιωσήφ, αν και μπορούσε να ερμηνεύσει το ρόλο του στα αγγλικά, η φωνή του ντουμπλαρίστηκε από άλλο ηθοποιό που εξακολουθεί να είναι άγνωστος.