«Όταν ένας άντρας ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου σε μία γυναίκα, τότε είτε είναι καινούριο το αυτοκίνητο είτε νέα η σύζυγος», είχε πει, κάποτε, ο πρίγκιπας Φίλιππος προκαλώντας τον γέλωτα των παρευρισκομένων. Ο δούκας του Εδιμβούργου μπορεί να διακρίνεται για το βρετανικό χιούμορ του, η ελληνική καταγωγή του, όμως, αναγνωρίζεται στη στήριξη που παρέχει αναφανδόν στην βασίλισσα Ελισάβετ, 73 ολόκληρα χρόνια τώρα.

Όταν πρόκειται για ρομάντζα που έγραψαν ιστορία, ο έρωτας της πριγκίπισσας, τότε, Ελισάβετ για τον Φίλιππο Μαουντμπάτεν με την πολλά υποσχόμενη καριέρα στο βασιλικό ναυτικό, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις ανάλογης θεματικής ταινίες της Ντίσνεϊ, έγραφε πρόσφατα το περιοδικό «Tattler». Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο 99χρονος πρίγκιπας Φίλιππος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Κing Edward VII» του Λονδίνου, έπειτα από μία αδιαθεσία που αισθάνθηκε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παλατιού, η νοσηλεία του πρίγκιπα, που στις 10 Ιουνίου θα γιορτάσει τα 100ά του γενέθλια, δεν σχετίζεται με τον κορωνοϊό, αφού τόσο ο ίδιος όσο και η 94χρονη βασίλισσα έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του Covid-19, ήδη από τον περασμένο μήνα. Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, που άφησε μόνη τη βασίλισσα στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπου περνάει την τελευταία καραντίνα με ολιγομελές προσωπικό το ζευγάρι, ήταν πολλά τα δημοσιεύματα τόσο για τον πρίγκιπα Φίλιππο όσο και για το γάμο του με την βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Φυσικά, αυτά που κέρδισαν την προσοχή των αναγνωστών ήταν πρωτίστως εκείνα που αναδημοσίευσαν πληροφορίες για την πρώτη συνάντηση των δύο τους το καλοκαίρι του 1939, όταν η πριγκίπισσα Ελισάβετ ήταν μόλις 13 χρόνων. Ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, γεννήθηκε με τον τίτλο Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας, το 1921, στο παλάτι Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. Είναι ο μοναδικός γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης de Battenberg, εγγονός του βασιλιά Γεωργίου 1ου της Ελλάδας, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1913, και εξάδελφος των βασιλέων Γεωργίου II και Παύλου Ι της Ελλάδας.

Την περίοδο που γνώρισε τη μετέπειτα βασίλισσα ήταν 19 χρόνων, είχε μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σκωτία, και είχε ενταχθεί στο βασιλικό ναυτικό. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του περιοδικού «Tattler» που επικαλείται τη Μάριον Κρόφορντ, τη γκουβερνάντα της Λίλιμπετ, της Ελισάβετ δηλαδή, και της αδελφής της, Μάργκαρετ, οι δύο τους γνωρίστηκαν σε μία επίσκεψη των κοριτσιών στη Ναυτική Ακαδημία του Ηνωμένου Βασιλείου (Britannia Royal Naval College) στο Ντάρτμουθ, στην οποία είχε φοιτήσει και ο πατέρας τους. Τα ξανθά μαλλιά και τα μπλε μάτια του Φιλίππου προσέλκυσαν άμεσα την Ελισάβετ, που έγινε κατακόκκινη, όπως καταγράφει η γκουβερνάντα της στα απομνημονεύματά της με τίτλο «The Little Princesses». Τα αισθήματά της δεν διέφυγαν της προσοχής του θείου του Φιλίππου, Λούις Μαουντμπάτεν, ο οποίος έγραψε στο ημερολόγιό του γι’ αυτή την αρχική γνωριμία τους, ότι «ήταν μεγάλη επιτυχία».

Ο αρραβώνας και, στη συνέχεια, ο γάμος του ζεύγους, έγινε οκτώ χρόνια αργότερα, μετά τον Πόλεμο, το 1947, πέντε χρόνια δηλαδή πριν η Ελισάβετ κληθεί να αναλάβει τα βασιλικά καθήκοντα. Έκτοτε, έχουν περάσει 73 χρόνια, στα οποία οι δύο τους απέκτησαν τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και, σύντομα, μαζί με το αγέννητο δεύτερο παιδί του Χάρι και της Μέγκαν, εννέα δισέγγονα. Έχουν ταξιδέψει μαζί σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία μέχρι την Αμερική και από την Αφρική μέχρι την Ινδία, έχουν γραφτεί πολλές πικρές αλήθειες για τη σχέση τους, και ακόμα περισσότερα κουτσομπολιά, χωρίς όμως ποτέ να αμφισβητείται ότι εκείνος θυσίασε τα δικά του όνειρα για να γίνει ο «βράχος» της, σύμφωνα με τη βασιλική βιογράφο Κέιτι Νίκολ.

Όσον αφορά το ερώτημα γιατί εκείνη δεν επισκέφτηκε ποτέ την Ελλάδα, την πατρίδα του συζύγου της, ο ιστορικός Ούγκο Βίκερς σχετίζει την απάντησή του με την κακή μοίρα και κατάληξη του βασιλικού θεσμού στη χώρα, η οποία επηρέασε προσωπικά τον Φίλιππο.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»