Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά ανέθεσε στη διεθνή λογιστική εταιρεία Deloitte, έναντι συμβολαίου 16 εκατομμυρίων δολαρίων, την κατασκευή ενός εθνικού υπολογιστικού συστήματος για τη διαχείριση της διάθεσης εμβολίων κατά του COVID-19, όπως μετέδωσε το ctvnews.

Η σύμβαση δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον ιστότοπο του ομοσπονδιακού τμήματος προμηθειών, αφού η Οτάβα κάλεσε έναν επιλεγμένο αριθμό εταιρειών να υποβάλουν προτάσεις για την ανάπτυξη του συστήματος τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το νέο σύστημα διαχείρισης εμβολίων «θα βοηθήσει στη διαχείριση της διάθεσης εμβολίων, την αναφορά εξέλιξης της διαδικασίας σε βάθος χρόνου, καθώς ο όγκος των παραδόσεων αυξάνεται», σύμφωνα με τις δημόσιες υπηρεσίες και τις δημόσιες συμβάσεις του Καναδά.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει πει ακόμα το πότε αναμένει να θέσει σε λειτουργία η Deloitte το νέο σύστημα, παρόλο που τα εμβόλια έχουν ήδη διανεμηθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υπερασπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα τα ήδη υπάρχοντα ηλεκτρονικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και τη διαχείριση της διανομής εμβολίων σε ολόκληρο τον Καναδά, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για εμβολιασμούς κατά της γρίπης κάθε χρόνο.

Η υπουργός Προμηθειών Ανίτα Ανάντ και η επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά, Δρ. Τερέζα Ταμ, δήλωσε ότι το νέο σύστημα θα προσθέσει απλώς πολλά θετικά στοιχεία στην αποτελεσματικότητά τους, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης των συστημάτων που χρησιμοποιούνται από διάφορες επαρχίες για τον εντοπισμό και τη διαχείριση της διανομής των εμβολίων.

Ωστόσο, ο ιατρικός εμπειρογνώμονας του Πανεπιστημίου της Οτάβα και καθηγητής του νοσοκομείου της Οτάβα, Κουμανάν Γουίλσον, ανέφερε ότι τα υπάρχοντα συστήματα παρακολούθησης εμβολιασμών σε επαρχίες, είναι τελείως διαφορετικές και έχουν δημιουργηθεί σε μεγάλο βαθμό για την παρακολούθηση εμβολιασμών για τα παιδιά.

«Στο Κεμπέκ, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης αναφέρει την κατάσταση εμβολιασμού», δήλωσε ο Γουίλσον, του οποίου το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ψηφιακής εφαρμογής που ονομάζεται CANI.

«Στο Οντάριο, ευθύνη είναι οι γονείς εκείνοι που αναφέρουν τα δεδομένα εμβολιασμού. Πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση εκείνη, προκειμένου το σύστημα να εισέλθει στον 21ο αιώνα, σε μια κατάσταση όπου οι πάροχοι εμβολιασμών, οι φορείς δημόσια υγείας και ο παραλήπτης του εμβολίου, θα λαμβάνουν όλοι τις ίδιες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Και αυτό πρέπει να διευκολυνθεί ψηφιακά», συμπλήρωσε.

Ο Ιατρικός Σύλλογος του Οντάριο σε μια έκθεση του τον περασμένο μήνα, σημείωσε την ίδια ανάγκη να γίνει γρήγορα κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι η συλλογή τέτοιων πληροφοριών θα βοηθήσει στον εντοπισμό των ατόμων εκείνων που δεν θα έχουν εμβολιασθεί κατά του COVID-19, με σκοπό να τους ενημερώσει για να το πράξουν, ενώ θα βοηθούσε επίσης στον εντοπισμό ανεπιθύμητων ενεργειών προς ήδη εμβολιασθέντες, όπως και άλλων σχετικών δεδομένων.

«Ο Καναδάς δεν διαθέτει ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης εμβολίων που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρακολουθούν ποιος εμβολιάζεται, ποια εμβόλια έχουν χρησιμοποιηθεί, πού έχει πραγματοποιηθεί η χορήγηση εμβολίων και να εντοπίζονται πιθανά κενά στην διαδικασία».

«Ένα κεντρικό και ολοκληρωμένο ψηφιακό μητρώο εμβολίων θα επέτρεπε την παρακολούθηση και την σύγκριση των ποσοστών μόλυνσης και της κάλυψης εμβολίων εντός συγκεκριμένων περιοχών και θα επέτρεπε τη διανομή εμβολίων σε περιοχές με μεγάλη ανάγκη σε περίπτωση έλλειψης», αναφέρεται στην έκθεση του Ιατρικού Συλλόγου.

Η Οτάβα αναφέρει ότι είχαν διανεμηθεί 548.000 δόσεις στις επαρχίες του Καναδά. Η κάθε επαρχία είναι υπεύθυνη για την λήψη και την διαχείριση του εμβολίου προς τους Καναδούς.

Η κυβέρνηση του Τριντό, είπε ότι όλοι οι Καναδοί που θέλουν να εμβολιαστούν κατά του COVID-19 θα είναι σε θέση να το πράξουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα ήταν πιο αργή από το αναμενόμενο.