Την ώρα που οι περισσότεροι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής έχουν παραδοθεί ή συλληφθεί – εκτός φυσικά από τον Χρήστο Παππά ο οποίος ακόμη διαφεύγει – ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση και παραμένει στις Βρυξέλλες ώσπου να κινηθούν οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί για την άρση της ασυλίας του.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του euractiv.com, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει καταρχάς να καταθέσουν αίτημα άρσης της ασυλίας του. Από τη στιγμή που θα αποσταλούν τα απαραίτητα έγγραφα, οι νομικές υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου θα αξιολογήσουν το αίτημα. Στη συνέχεια, αφού δοθεί το «πράσινο φως» από τις νομικές υπηρεσίες, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής θα πρέπει να ανακοινώσει στην Ολομέλεια το αίτημα για άρση της ασυλίας του Λαγού.

Στη συνέχεια, η επιτροπή JURI θα εκκινήσει τη σχετική διαδικασία η οποία περιλαμβάνει κλήση στον Λαγό για ακρόαση αλλά και κρυφή ψηφοφορία με φυσική παρουσία των μελών της επιτροπής.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, προς το παρόν η επιτροπή δεν μπορεί να συνεδριάσει λόγω πανδημίας ενώ η νομική υπηρεσία έχει ερωτηθεί αν επιτρέπεται η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο μεταξύ, ο Λαγός θα συνεχίσει να πληρώνεται κανονικά. Πιθανό είναι ωστόσο, το εισόδημά του να περικοπεί καθώς το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη αποφασίσει να του επιβάλλει κυρώσεις λόγω ανάρμοστων σχολίων κατά των μεταναστών κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.