Το καλοκαίρι τελειώνει, επιστρέφουμε από τις διακοπές, στα σχολεία πλησιάζει η μέρα να ανοίξουν, και να που ο κορωνοϊός είναι εδώ, τα κρούσματα αυξάνονται, το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη. Ιούλιο και Αύγουστο, δυστυχώς, χαλαρώσαμε και μας δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση πως ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό. Πόσο λάθος κάναμε.

Η εύλογη αγωνία της κυβέρνησης για την Οικονομία, για μεγάλο αριθμό Ελλήνων που έχουν σχέση με τον Τουρισμό και είδαν τις δουλειές τους και τα έσοδά τους να μειώνονται δραματικά, την οδήγησαν –μια που είχαν αποτελέσματα τα άμεσα και δραστικά μέτρα που πήρε τον Μάρτιο, στο πρώτο κύμα του ιού– να προχωρήσει στην άρση κάποιων μέτρων.

Οι επιχειρήσεις έπρεπε να δουλέψουν, η Οικονομία δεν άντεχε. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, πολλοί από εμάς αποδειχτήκαμε ανεύθυνοι. Δεν τηρούσαμε τα μέτρα ασφαλείας που ίσχυαν, κάναμε του κεφαλιού μας και δεν σεβόμασταν το διπλανό μας.

Η πανδημία φούντωσε πάλι. Η εικόνα που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι έχουμε εφησυχάσει. Η αύξηση των κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες είναι πολύ ανησυχητική. Μπορεί να ασθενούν ελαφρά σε σχέση με τους μεγαλύτερους, αλλά δεν ξέρουμε μακροπρόθεσμα τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στην υγεία τους. Επίσης, η επιστροφή στα σπίτια τους, στις δουλειές τους και η επαφή τους με ευπαθείς ομάδες, φοβάμαι πολύ ότι θα είναι η αιτία να αυξηθούν τα κρούσματα.

Και καταλαβαίνετε, άλλο είναι να αρρωστήσει ένας τριαντάρης και άλλο ένας εβδομηντάρης. Βέβαια, υπάρχουν και οι συνήθεις ανεύθυνοι που κάνουν λόγο για συνωμοσιολογία παρασέρνοντας πολλούς ώστε να μην τηρούν τους κανόνες ασφαλείας. Πιστεύω πως τα μέτρα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά. Για παράδειγμα, δεν πρέπει σε χώρους εστίασης να κάθονται σε κάθε τραπέζι παραπάνω από τέσσερα άτομα, παντού στην Ελλάδα και σε όλους τους χώρους.

Η ανάσχεση του δεύτερου κύματος κορωνοϊόυ, μόνο με τη λήψη δραστικών μέτρων άμεσα, μπορεί να επιτευχθεί. Βέβαια, δεν μπορούμε να πάμε πάλι σε γενικό lockdown. Τα πρόστιμα και οι έλεγχοι θα πρέπει να αυξηθούν. Η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, και ιδιαίτερα η σωστή χρήση της, πρέπει να είναι κανόνας χωρίς καμία εξαίρεση. Μέχρι να λάβει έγκριση κάποιο εμβόλιο, πρέπει οι κανόνες ασφαλείας για όλους να τηρούνται.

Δεν πρέπει να σταθούμε στα πιθανά λάθη που έγιναν και φτάσαμε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ο κορωνοϊός είναι εδώ. Δεν πρέπει τον Σεπτέμβριο να χαθεί ο έλεγχος και να οδηγηθούμε σε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν, γιατί θα έχει πιάσει τις μεγάλες ηλικίες. Η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος θα γίνει μόνο με τη λήψη και τήρηση των μέτρων που ελαχιστοποιούν τη μετάδοση. Μακάρι να δείξουμε υπευθυνότητα.

Μακάρι να καταλάβουμε πως υπάρχουν και συνάνθρωποί μας που ζούνε δίπλα μας και είναι ευάλωτοι. Να περισσέψει η υπευθυνότητα και η ανθρωπιά μας.