Το καλοκαίρι και οι διακοπές, τελείωσαν. Το κουδούνι του σχολείου θα χτυπήσει τη Δευτέρα, και όλοι επιστρέφουμε στη συνηθισμένη μας (;) καθημερινότητα.

Τρία είναι τα θέματα που απασχολούν κυβέρνηση και πολίτες. Οι εξελίξεις στο θέμα του κορωνοϊού, οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Το άνοιγμα των σχολείων και η συμπεριφορά των παιδιών μας είναι το πρώτο στοίχημα. Πιστεύω πως τα μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας είναι επαρκή, αρκεί να τηρηθούν.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει η ηυβέρνηση είναι η ύφεση της Οικονομίας. Η κατάρρευση του Τουρισμού το καλοκαίρι, έχει φέρει σε δύσκολη θέση εργαζόμενους και επιχειρηματίες στον κλάδο του Τουρισμού και όχι μόνο. Η ατμομηχανή της Οικονομίας μας έμεινε από… κάρβουνο. Χιλιάδες οικογένειες συμπολιτών μας, όπως όλα, δυστυχώς, δείχνουν, θα περάσουν δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα.

Τα μέτρα που όλοι περιμένουν να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, για τη στήριξη της Οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, πιστεύω πως και αποτελεσματικά και επαρκή θα είναι για να επανέλθουμε σιγά–σιγά σε αναπτυξιακή τροχιά. Υπάρχουν τα 72 δισ. από την Ευρώπη. Από αυτά, τα 35 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν για την ανακούφιση όλων.

Το τρίτο μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Η γειτονική μας χώρα παραβιάζει συνεχώς κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, επιδιώκοντας τετελεσμένα στην περιοχή του Αιγαίου και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής  Μεσογείου. Δεν κάνει πίσω. Και όσο οι ισχυροί Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν άμεσα μέτρα εναντίον της Τουρκίας, ο Ερντογάν θα συνεχίζει με όλους τους τρόπους να προκαλεί. Μόνο η Γαλλία στέκεται και ενεργεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά απέναντι στην απαράδεκτη συμπεριφορά των Τούρκων. Όλοι οι άλλοι, θα τολμούσα να πω, συμπεριφέρονται ως Πόντιοι Πιλάτοι. Δεν ήταν τυχαία, δεν του ξέφυγε η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Θέλουν το διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας. Και εμείς αυτό επιθυμούμε. Δεν ξεκαθαρίζουν, όμως, την ατζέντα. Και αυτό είναι που με προβληματίζει. Η Τουρκία θέλει διάλογο για όλα τα θέματα. Για μας, ένα θέμα υπάρχει. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ό,τι έχει να κάνει με τα χωρικά  μας ύδατα. Η Τουρκία δεν το δέχεται.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έδειξαν πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε απειλητική ενέργεια των Τούρκων. Όμως, αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί. Έχει κόστος. Γι’ αυτό είναι τεράστια η ευθύνη των ισχυρών του κόσμου να πιέσουν και να πείσουν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις. Να καταλάβει ο Ερντογάν πως μόνο ο διάλογος, η συνεννόηση, η συμφωνία με την Ελλάδα τον συμφέρει. Να τον αναγκάσουν να τα βρει με την Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει εθνικό δίκαιο, υπάρχουν εθνικά συμφέροντα… Πράγματι, θα είναι δύσκολος ο φετινός χειμώνας…