Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπληξε, καθώς όλοι περίμεναν ανασχηματισμό ή, έστω, διορθωτικές κινήσεις με απομάκρυνση ή μετακίνηση κάποιων υπουργών ή υφυπουργών.

Δεν έγινε τίποτα από αυτά. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει την κίνησή του τοποθετώντας την κυβέρνησή του σε διάταξη τέτοια, που θα αξιοποιήσει αυτό που είναι προτεραιότητα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, που συνεχίζεται.

Δημιούργησε μία ομάδα δράσης για την καλύτερη δυνατή και άμεση αξιοποίηση των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η μεγάλη προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού να πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης 32 δισ. μαζί με τα 40 δισ. του ΕΣΠΑ, σύνολο 72 δισ. για τα επόμενα χρόνια, δημιούργησε την ανάγκη ενεργοποίησης αυτής της ομάδας δράσης. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ, γι’ αυτό δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ημέρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την πετυχημένη συνταγή με την οποία στελέχωσε την πρώτη του κυβέρνηση. Πολιτικοί έμπειροι, τεχνοκράτες και ειδικοί καθηγητές συγκρότησαν το πρώτο κυβερνητικό σχήμα. Ο ένας χρόνος της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέδειξε πόσο πετυχημένη ήταν αυτή η συνταγή. Αυτή η σύνθεση. Ήταν μεγάλο το ρίσκο. Πρώτη φορά συγκροτήθηκε κυβέρνηση με τέτοια σύνθεση, με τόσους εξωκοινοβουλευτικούς. Είναι λογικό και ανθρώπινο να υπήρχε κάποια δυσφορία από τους βουλευτές. Όμως, το έργο και τα αποτελέσματα της κυβέρνησης έσβησαν τις ανθρώπινες αντιδράσεις των βουλευτών. Αυτό φάνηκε από το κοινοβουλευτικό έργο που παρήγαγαν. Καμία αρρυθμία, καμία δυσκολία στην ψήφιση των νομοσχεδίων στη Βουλή. Όλοι, συντεταγμένα, έπραξαν το καθήκον τους. Πιστεύω πως ο πρωθυπουργός ήθελε με τις κινήσεις που έκανε και τους ανθρώπους που τοποθέτησε στην κυβέρνηση, να συνεχίσει το δοκιμασμένο, πετυχημένο δρόμο του.

Ο κορωνοϊός υπάρχει. Τα κρούσματα αυξάνονται. Υπάρχει ο φόβος δεύτερου κύματος. Οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην Οικονομία, φαίνονται. Το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα φέρουν πολλές οικονομικές δυσκολίες, για πολλούς Έλληνες. Γι’ αυτό και πρώτο μέλημα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι πώς, με την αξιοποίηση των χρημάτων της Ευρώπης και ιδιαίτερα του Ταμείου Ανάπτυξης, η ύφεση θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Θα χρειαστούν ισχυρή στήριξη και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

Πιστεύω, όπως το απέδειξε, άλλωστε, ο πρωθυπουργός, με στοχευμένες κινήσεις στην Οικονομία, δίνοντας χρήματα όπου και όσα χρειάζονται άμεσα, να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις από την οικονομική ύφεση.

Είναι μεγάλο το στοίχημα για την κυβέρνηση. Βέβαια, με τίποτα δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων για την προστασία μας από τον κορωνοϊό. Η ατομική μας ευθύνη είναι μεγάλη. Αν δεν προσέξουμε, αν έχουμε δεύτερο κύμα, τότε θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για όλους μας. Φοβάμαι όχι μόνο για την Οικονομία της Ελλάδας…