Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυξάνει την πίεση στην Άγκυρα | 8

Σε ένα διπλωματικό αδιέξοδο επιδιώκει να βάλει την Τουρκία ο πρωθυπουργός, καθώς η γείτονα χώρα κλιμακώνει μέρα με την μέρα τις προκλήσεις της, στον απόηχο της συμφωνία της με τη Λιβύη για το καθορισμό των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέρχεται στο Συμβούλιο Κορυφής σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες έχοντας προετοιμάσει το έδαφος με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να αποτυπωθεί η ρητή καταδίκη της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο της δήλωσης, που θα υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι Εταίροι, αναφέρει πως η συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμβαδίζει με το δίκαιο της θάλασσας, όπως ορίζουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη από τις συγκεκριμένες διατυπώσεις, καθώς όπως τονίζουν εκπληρώνουν και τους τρεις στόχους πυ ήθελε να πετύχει η Ελλάδα. Δηλαδή να καταδικάζει ξεκάθαρα την Τουρκία, να θεωρεί τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης άκυρη και ως εκ τούτου να μην μπορεί να παράξει αποτελέσματα και να παρέχει στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο κ. Μητσοτάκης τώρα προγραμματισμό, θα θέσει το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο αποψινό δείπνο των ηγετών, ώστε να πεισθούν όλοι για το μέγεθος των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και τους κινδύνους, εγκυμονούν από τις προκλητικότητα τους.

Επιπλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει την αλλαγή της ευρωπαϊκής προσέγγισης στο Προσφυγικό μέσω της αναδιαμόρφωσης του Κανονισμού του Δουβλίνου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ραντεβού με ηγέτες κρατών που δεν είχε συναντηθεί προσφάτως, όπως αυτοί της Δανίας, της Σουηδίας, αλλά και των χωρών του Βίζενγκραντ.


Οι περισσότεροι Έλληνες μπήκαν στο δικό τους σπίτι με τη στήριξη της Εθνικής Tράπεζας.