«Ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί» | Paulo Rangel

Συζήτηση με θέμα «Ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί. Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ το Σάββατο (30.11.2019) μεταξύ των: Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην προέδρου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πάουλο Ράνγκελ, αντιπροέδρου Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάιριντ Μακγκινες, αντιπροέδρου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Στέλλας Κυριακίδου, προτεινόμενης Ευρωπαίας Επιτρόπου για θέματα Υγείας.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2019

Τοποθέτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Paulo Rangel, στο πάνελ με θέμα: «Ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί. Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο», στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Καταρχήν, να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να σας πω πόσο ευτυχής είμαι που βρίσκομαι εδώ μαζί σας και με τους συναδέλφους μου, τον κύριο Tajani και την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία McGuinnes.

Και να σας πω ότι ξέρω τον Πρωθυπουργό σας από το 2016, όταν ήμασταν στην Προεδρεία του Λαϊκού Κόμματος και ήταν σαφές σε όλους μας ότι το μέλλον της Ελλάδος θα πέρναγε μέσα από τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν μόνο σαφές ότι το μέλλον της Ελλάδας του ανήκε, ότι θα ήταν αυτός που θα το έπαιρνε στα χέρια του, αλλά και ότι το μέλλον της Ευρώπης θα βασιζόταν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι η Ευρώπη υπολόγιζε σε αυτόν.

Και, επίσης, να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που τώρα τον γνώρισα. Τον γνώρισα μετά τον Μάιο, μετά τις ευρωεκλογές και τον βλέπω δίπλα του σε όλες τις συναντήσεις και μου μιλάει για την Ελλάδα, για την Ευρώπη. Δουλεύει τόσο πολύ για όλα αυτά και δουλεύει για όλα αυτά που πιστεύουμε και εμείς, για τις ίδιες αξίες. Τον ευχαριστώ για όλα όσα μου έμαθε μόλις σε τρεις – τέσσερις μήνες και έμαθα τόσα πολλά από τον Βαγγέλη.

Ίσως ελπίζω να καταλαβαίνω καλά τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια γιατί και η χώρα μου πέρασε από μία παρόμοια διαδρομή και μπήκε τη δεκαετία του ’80 μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχαμε, λοιπόν, μία κοινή διαδρομή θα έλεγα κάπως. Ακόμα και στην κρίση οι χώρες μας πέρασαν, υπέφεραν από παρόμοιες διαδικασίες από το 2008 και μετά.

Οπότε, μπορούμε να συνεννοηθούμε για το πώς πρέπει να αντισταθούμε, ποιες είναι οι διορθωτικές δράσεις που πρέπει να γίνουν, ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να αντισταθούμε, να δώσουμε μία απάντηση σε όλα αυτά τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τώρα όμως στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας η χώρα σας πάει μπροστά. Και θα ήθελα να σας πω, κάποιες φορές οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν υποφέρει από οικονομική κρίση, όπως η δική μας και η δική σας, και άλλες που έχουν πληγεί από μεταναστευτικά ρεύματα, όπως η Μάλτα, η Ιταλία.

Και θα πρέπει να πω η Ελλάδα είναι ενδεχομένως η μόνη χώρα η οποία πέρασε και από τις δύο κρίσεις ταυτόχρονα. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει η Ευρώπη. Αυτές είναι τεράστιες προκλήσεις όταν δύο κρίσεις συμβαίνουν ταυτόχρονα, αυτό είναι κοσμογονία και αυτό είναι ένα κεντρικό πρόβλημα για την ίδια την Ευρώπη. Και όπως είπε και η συνάδελφος είναι ξεκάθαρο, πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι, να υπερασπιστούμε την Ελλάδα στο θέμα το μεταναστευτικό αλλά και σε οτιδήποτε αφορά τα οικονομικά. Τα θέματα της ευρωζώνης.

Αυτά δεν είναι ελληνικά προβλήματα, δεν είναι μόνο για την Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκές προκλήσεις και με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και για αυτό το λόγο υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα και τους Έλληνες. Γιατί εδώ υπάρχει, έχουν συναντηθεί τα δυο προβλήματα ή είναι το σταυροδρόμι αν θέλετε εκεί που τέμνονται οι δυο αυτές συνιστώσες που δημιουργούν την ευρωπαϊκή πρόκληση.

Και από την άλλη πλευρά πρέπει να συγχαρούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη διότι στις τελευταίες εκλογές νίκησε τον λαϊκισμό. Ναι, τον ακραίο δεξιό λαϊκισμό αλλά βιώνουμε και τον ακραίο αριστερό λαϊκισμό. Και οι Έλληνες διέγνωσαν όλα όσα συνέβαιναν και με ψυχραιμία δεν τους εμπιστεύθηκαν. Δεν τους εμπιστευόμαστε διότι λένε ψέματα.

Λένε ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, ότι μπορεί να φύγουν από τη ευρωζώνη, ότι μπορεί να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι μπορούν να αλλάξουν όλες τις πολιτικές και τελικά δεν έκαναν τίποτα. Και αυτός είναι ο λόγος γιατί η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνησή σας είναι αξιόπιστη. Και την εμπιστευθήκατε ναι οι Έλληνες διότι τηρεί όσα λέει ενώ ο λαϊκισμός δεν είναι λύση. Ο λαϊκισμός δεν θα λύσει τα προβλήματα, τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων. Και είμαστε όλοι μια κοινή οικογένεια τελικώς.

Τα προβλήματα λοιπόν της κοινωνίας μας δεν μπορούν να λυθούν έτσι. Και για να κλείσω, δυο κουβέντες αλληλεγγύης, ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η πρώτη, για τους φίλους μου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία με την τρομερή επίθεση εχθές. Διότι η Αριστερά θέλει να μας πείσει ότι δεν είναι απειλή η τρομοκρατία, ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα αποτροπής κλπ. Αλλά ατυχώς κάθε μήνα, κάθε δυο μήνες γίνονται τρομακτικά συμβάντα τα οποία μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχει, είναι παρούσα η τρομοκρατία και εμείς έχουμε ευθύνη για την ασφάλεια του κόσμου μας, των λαών μας.

Και τέλος, μια κουβέντα ακόμα αλληλεγγύης. Προς τον μαλτέζικο λαό, διότι είναι πραγματικά απίστευτο αυτό το οποίο συμβαίνει σε επίπεδο κράτους δικαίου στη Βαλέτα. Εμείς που ξέρουμε, έχουμε την ίδια νοοτροπία πρέπει να ζητήσουμε δικαιοσύνη, να υπερασπιστούμε τους Μαλτέζους και είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Μάλτας διότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός του κράτους δικαίου εκεί που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι τόσο κοντά μας.

Θα έλεγα ότι ο λαϊκισμός που βλέπουμε στην Ευρώπη είναι κάτι κοινό, τόσο για την αριστερά, όσο και για τη δεξιά. Και αυτό το κοινό που εντοπίζουμε μεταξύ των δύο πλευρών είναι ότι είναι αντιευρωπαϊστές. Και είναι αλήθεια, επίσης, ότι κανονικά ο αριστερός λαϊκισμός βασίζεται περισσότερο στην οικονομία. Κάποιες φορές και κυρίως σε κάποιες βόρειες χώρες ο λαϊκισμός αφορούσε την Ευρωζώνη, τη διακυβέρνηση αυτής και την κρίση του ευρώ. Αλλά στην πραγματικότητα επικεντρωνόταν περισσότερο στη μετανάστευση. Άρα ο αριστερός λαϊκισμός συνδέεται κυρίως με την οικονομική διακυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα με την ορθή διαχείριση των οικονομικών, με όλα αυτά τα θέματα της κρίσης του ευρώ, με όλα αυτά τα θέματα δηλαδή που αφορούσαν την Ευρωζώνη, τις μεταρρυθμίσεις, της τραπεζικής ένωσης και τέτοια παρεμφερή.

Ουσιαστικά η αριστερά εκμεταλλεύτηκε όλα αυτά τα θέματα αλλά τα θέματα της μετανάστευσης είναι τα θέματα τα οποία εγείρει κυρίως η δεξιά. Και αυτό που έχουμε δει σε χώρες όπως η Γερμανία είναι ότι οι λαϊκιστές δεν είχανε και πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία όταν ακολουθούσαν μόνο μία πολιτική κατά της Ευρωζώνης. Αλλά στη συνέχεια αυτό που είδαμε ήταν ότι όταν συμπεριέλαβαν και θέματα μετανάστευσης μετά από την έντονη κρίση του 2015 γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Κυρίως αν δείτε την άνοδο της εναλλακτικής για τη Γερμανία. Έχουνε πάρα πολύ αντιευρωπαϊκούς λόγους και προσεγγίσεις γενικότερα τα δεξιά λαϊκίστικά κόμματα.

Και επίσης, θα ήθελα να πω ότι ο λαϊκισμός που βλέπουμε σε χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία έχει να κάνει κυρίως με οικονομικά θέματα. Κάτι που ίσχυε και για την Ελλάδα. Άρα, βλέπουμε ότι στη Νότια Ευρώπη τονώθηκε κυρίως ο αριστερός λαϊκισμός λόγω της οικονομικής διακυβέρνησης, της οικονομικής απόδοσης και των οικονομικών κανόνων που διέπουν την Ευρώπη, ενώ στα βόρεια της Ευρώπης ο λαϊκισμός ουσιαστικά βασίστηκε και τράφηκε από θέματα μετανάστευσης. Η ουσία είναι ότι υπήρχαν αυτές οι φωνές ακόμα και πριν από τις κρίσεις. Στις αρχές του 21ου αιώνα στη Γαλλία είχαμε την άνοδο του Εθνικού Μετώπου, στην Ολλανδία είχαμε το Κόμμα της Ελευθερίας το οποίο ήταν πάρα πολύ ισχυρό, το ίδιο και στην Αυστρία. Αυτά τα κόμματα επικεντρώθηκαν σε μία αντιευρωπαϊκή στάση εκμεταλλευόμενα τα θέματα της μετανάστευσης.

Επίσης, γνωρίζουμε όσον αφορά το Brexit, και πάλι χρησιμοποίησαν τα θέματα της μετανάστευσης προκειμένου να ασκήσουν κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα θα έλεγα ότι είναι μοιρασμένα τα πράγματα. Και αν μου επιτρέπετε, δεδομένου ότι εσείς αναφερθήκατε σε αυτά τα θέματα της οικονομίας, θα ήθελα να πω ότι τέσσερις χώρες, όπως Πορτογαλία, Ελλάδα Ισπανία και Ιταλία θα έβαζα και την Ιρλανδία, είναι πάρα πολύ σημαντικό να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης προκειμένου να αποτρέψουμε τη μελλοντική άνοδο του λαϊκισμού.

Η τραπεζική ένωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Θα πρέπει επίσης να έχουμε έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα εντείνει τη σύγκλιση μεταξύ των χωρών. Επίσης θα ήθελα να πω ότι ο προϋπολογισμός που υπάρχει τώρα ουσιαστικά βασίζεται στη συνοχή μεταξύ των χωρών. Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε πιο αποτελεσματικές πολιτικές συνοχής. Θα πρέπει να προτείνουμε νέες λύσεις όπως είναι η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η ευρωπαϊκή ψηφιακή πραγματικότητα, όλα αυτά τα θέματα τα οποία συνδέονται το ένα με το άλλο και τα οποία μπορούν να επιτρέψουν την αύξηση της συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά για να κλείσω, τα οικονομικά θέματα πλέον έχουν χάσει έδαφος σε σχέση με την μετανάστευση για τα λαϊκιστικά κόμματα. Για αυτό και εμείς στο μέλλον πρέπει να καταβάλλουμε σημαντική προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψουμε μελλοντικές κρίσεις στην ευρωζώνη προκειμένου στη συνέχεια να αποτρέψουμε μελλοντική άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη.