Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες μέσω του εκπροσώπου του, ζήτησε από τους Λευκορώσους να λύσουν τις μετεκλογικές τους διαφορές μέσω διαλόγου.

Την επικράτηση του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στη Λευκορωσία, ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω του εκπροσώπου του, Στεφάν Ντουτζάριτς.

«Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τους Λευκορώσους να αντιμετωπίσουν μέσω διαλόγου τα παράπονα που έχουν μετά τις εκλογές, για να διατηρηθεί η ειρήνη στη χώρα» ανέφερε ο κ. Ντουτζάριτς.

Υπενθυμίζεται πως από την Κυριακή στη Λευκορωσία έχουν ξεσπάσει μαζικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας και ειδικά στην πρωτεύουσα, Μινσκ, με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για τα εκλογικά αποτελέσματα που αναδεικνύουν νικητή τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος εκλέγεται για έκτη συνεχόμενη φορά.

Δίωξη εναντίον πρώην Λευκορώσου υποψηφίου

Ο Βαλερί Τσεκπάλο, πρώην διεκδικητής της λευκορωσικής προεδρίας, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα τον Ιούλιο, έκανε γνωστό το Σάββατο ότι έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον του

«Έχω πληροφορίες ότι υπάρχει υπόθεση σε βάρος μου. Το έγγραφο που είδα το αποδεικνύε» σημείωσε ο πρώην διπλωμάτης και επιχειρηματίας.

Ο Τσέπκαλο, επιχειρηματίας και πρώην πρέσβης στις ΗΠΑ, πιστεύεται ότι βρίσκεται στην Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η σύζυγός του είναι στη Ρωσία.