Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει τα σχέδια της FIFA |

Ο Πρόεδρος της ΦΙΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο έχει στόχο να βελτιώσει κατά πολύ όλα τα θέματα που απασχολούν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Όρισε λοιπόν –και δικαίως- τον πολύπειρο και πολύγλωσσο , Αρσεν Βεγκέρ  ως  “Επικεφαλή  της  Παγκόσμιας ομάδας Ανάπτυξης του  Ποδοσφαίρου”. Μία θέση που αρέσει στον άλλοτε προπονητή της Άρσεναλ (μέχρι πρόσφατα κατείχε ο Μάρκο Φαν Μπάστεν)  καθώς ο Αλσατός έχει και ωραίες ιδέες ,σε αντίθεση με τον προκάτοχό του ο οποίος είχε μπερδευθεί λίγο…

Ο «ισχυρός άνδρας»  του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είναι γεγονός πως του αρέσει να περιβάλλεται με  “θρύλους” του ποδοσφαίρου. Άλλωστε ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι ο νομικός και πρώην γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ, κατά την διάρκεια της πρώτης του εκστρατείας για τον προεδρικό θώκο,   είχε καλέσει σύσσωμο τον  διεθνή Τύπο να τον ακούσει να παρουσιάζει το πρόγραμμά του στο θρυλικό Γουέμπλει.  Η πρώτη σειρά του ακροατηρίου προοριζόταν για μια  ομάδα  από παλιές δόξες όπως ο Λουίς Φίγκο, ο Φερνάντο Ιέρο  και  ο Ρομπέρτο Κάρλος, ενώ ο Ζοσέ Μουρίνιο  ήταν επίσης μέρος αυτής της πομπής, στην οποία προστέθηκαν από δεκάδες,  έως  εκατοντάδες άλλοι, ποδοσφαιριστές μέσα  στο πρόγραμμα που ονομάζεται» The Fifa Legends»  ( τι άλλο θα μπορούσε άλλωστε 😉 το οποίο έχει στόχο να  συμβάλλει στην επιστροφή του ποδοσφαίρου πίσω στη ΦΙΦΑ  και η ΦΙΦΑ  στο ποδόσφαιρο.

Στην περίπτωση των «θρύλων», αυτό φαίνεται να σημαίνει την πρώτη συμμετοχή σε αγώνες γκαλά που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο σημαντικών γεγονότων στο ημερολόγιο του διεθνούς ποδοσφαίρου . Τουλάχιστον 166 από αυτούς είχαν προσκληθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, συμπεριλαμβανομένου και  του Αρσέν Βενγκέρ .

 Πόσα εκατομμύρια κοστίζουν (οι κυρίες και οι κύριοι,  καθώς δεν  ταξιδεύουν και στην οικονομική θέση ), κανείς δεν ξέρει,  εκτός από τους χορηγούς και το Οικονομικό τμήμα της  ΦΙΦΑ . Ποια είναι η πραγματική αξία της επιχείρησης για το ποδόσφαιρο στον τομέα γενικά, κανείς δεν είναι  σίγουρος να πει . Πρόσφατα, για παράδειγμα, η ΦΙΦΑ  έστειλε μια εντυπωσιακή αντιπροσωπεία «θρύλων» (Ετό,  Ντζορκαέφ –  ο οποίος είναι και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος  της ΦΙΦΑ, – Μουρίνιο, Κακά, Ντεσαγί  …) στο Τσουφ του Λιβάνου , με στόχο την ενθάρρυνση ενός προγράμματος διδασκαλίας του ποδοσφαίρου στα σχολεία. Ενός  ευγενούς σχεδίου από μόνο του,  αλλά του οποίου ο λόγος τιμής / ποιότητας ίσως κανείς δεν θα το μάθει….

 Ο Βενγκέρ θα έχει ένα ευρύτερο πεδίο δράσης

 Κάποιος μπορεί εύκολα να καταλάβει γιατί ο Ινφαντίνο  αγαπά να περιβάλλει τον εαυτό του με μεγάλα ονόματα, και γιατί η προσχώρηση στις υπηρεσίες του Βενγκέρ  είναι μια θαυμάσια ενέργεια γι ‘αυτόν. Σε αντίθεση με τον Πλατινί (άλλοτε πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ)  και ακόμη και τον Μπλάτερ  (ο οποίος παραμένει ακόμη  εκτός ποδοσφαίρου) , ο σημερινός πρόεδρος της ΦΙΦΑ  θέλει να έχει δίπλα του σε διάφορα πόστα σημαντικά ονόματα του ποδοσφαίρου. Με αυτά ίσως να προσπαθεί να αναζητήσει την  αξιοπιστία που έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια την Παγκόσμια ομοσπονδία. Έτσι ανυπομονεί να εξανθρωπιστεί η εικόνα ενός τεχνοκράτη που κολλάει στο δέρμα του. Οπότε είναι απολύτως  φυσικό να γυρίζει σε φιγούρες παγκοσμίως γνωστές και αναγνωρισμένες στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Για να δώσει κάποια ουσία στο “ποδοσφαιρικό” πρόγραμμα της ΦΙΦΑ, ο Ινφαντίνο  πρέπει επίσης να συμμετάσχει στην  “ποδοσφαιροποίηση “.

Ο Βενγκέρ δεν είναι  «θρύλος» όπως  οι άλλοι. Μερικοί από αυτούς συμφωνούν να δώσουν την εγγύησή τους στον Πρόεδρο της ΦΙΦΑ  και στη διοίκησή του για γενναιόδωρα έξοδα και ένα εκφραστικό μασάζ του εγώ  τους.
Ο ρόλος του Βενγκέρ  ως “Διευθυντής Παγκόσμιας Ανάπτυξης του Ποδόσφαιρου” είναι νέος, τουλάχιστον όσον αφορά τον τίτλο του. Ο προκάτοχός του, Μάρκο Φαν Μπάστεν   (ο οποίος δεν άφησε μια ανεξίτηλη μνήμη στην ΦΙΦΑ), είχε έναν ελαφρώς λιγότερο δημοφιλή τίτλο, τον τίτλο του «επικεφαλής της  τεχνικής ανάπτυξης».

Ο Βενγκέρ θα έχει ένα ευρύτερο πεδίο δράσης. Θα  επιβλέπει το έργο της IFAB (Παγκόσμια ομοσπονδία κανονισμών)  καθώς και την τεχνική ανάλυση των προπονητικών προγραμμάτων,  σε μια εποχή που οι καινοτομίες του Διεθνούς Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ασχολούνται με το νόμο των κανονισμών  και τη χρήση της βιντεοπαρακολούθησης, είναι πιο αμφιλεγόμενες από ποτέ.

 
Είναι γεγονός ότι η  ανάθεση μιας τέτοιας αποστολής σε έναν αυθεντικό ποδοσφαιριστή και, επιπλέον, ένας προπονητή  που ποτέ δεν φοβόταν να προωθήσει την ηθική διάσταση του αθλητισμού ,  μπορεί να είναι καλό για την ΦΙΦΑ ,  το  ποδόσφαιρο και τον εαυτό του. Έπειτα αν  δούμε πώς προσελήφθη θα διαπιστώσουμε ότι ο «διορισμός του»  έγινε  ομόφωνα, για να γίνει γνωστός ο σεβασμός, ο θαυμασμός και η αγάπη, ότι ο Βενγκέρ  περιβάλλεται  απ όλο τον κόσμο .

Τώρα βέβαια ο  σεβασμός και ο θαυμασμός θα υποβληθούν σε μια σκληρή δοκιμασία τους προσεχείς μήνες, αλλά και τα επόμενα χρόνια. Πολλές από τις ιδέες που υπερασπίστηκε θερμά ο Βενγκέρ καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του  δεν συνάδουν με την αναπτυξιακή στρατηγική του Ινφαντίνο . Ο Βενγκέρ διατρέχει τον κίνδυνο είτε να παραμείνει ήσυχος,  είτε να προχωρήσει σε   μεγάλες αλλαγές ,  που δεν του αρέσουν και η οποία, αν συμφωνεί να συμμορφωθεί με αυτούς, θα εξασθενήσει σοβαρά την «εξουσία του».

Τα πιθανά θέματα διαμάχης είναι πολλά. Οι επανειλημμένες επικρίσεις του για ένα υπερβολικά παρεχόμενο διεθνές ημερολόγιο και η αντίθεσή του προς τον πολλαπλασιασμό των διοργανώσεων , για παράδειγμα. Εδω πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ινφαντίνο σχεδιάζει : Ένα Παγκόσμιο κύπελλο Εθνών. ‘Εχει αποφασίσει πως το  Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα έχει  48 ομάδες. . Το  Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της  ΦΙΦΑ  που επιθυμεί  να συμμετάσχουν κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον  40 ή 50 σύλλογοι από τις 6  Συνομοσπονδίες ….

Μάνος ΣταραμόπουλοςΔημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHSΑνταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Ετικέτες: