Η Serie A μετά τις έντονες πιέσεις που δέχεται από τις ομάδες, αλλά και την ομοσπονδία ελπίζει να θέσει ξανά το πρωτάθλημά της, στις 13 Ιουνίου σε τροχιά. Μάλιστα πρέπει να βρει τρόπο, ώστε να ολοκληρωθεί η σαιζόν 2019-20 σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει το νέο!

Ο υπουργός των Σπορ, Βιτσέντσο Σπανταφόρα μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Tg3 έκανε λόγο για επιστροφή στην δράση και τώρα όλοι αναμένουν την προσεχή Πέμπτη (28/5) που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής (όχι μόνο ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, κ. Γκράβινα, ή της Λίγκας , Νταλ Πίνο), αλλά άπαντες οι εμπλεκόμενοι φορείς του ποδοσφαίρου ώστε να παρθεί μία και οριστική απόφαση.

Ο Υπουργός Αθλητισμού φρόντισε από την πλευρά του να “μαγειρέψει” κάπως τα πράγματα, σχετικά με την ημερομηνία η οποία παίζει μεταξύ 13 και 20 Ιουνίου. Δεν είναι όλα έτοιμα γι αυτήν την ημέρα, αλλά τουλάχιστον να δοθεί ένα τέλος σ ένα σήριαλ που έχει κρατήσει ήδη αρκετό καιρό. Ο στόχος είναι άμεσος. Ο Σπανταφόρα αν και αρχικά είχε ορισμένες επιφυλάξεις, προφανώς επηρεασμένος κι από την υφυπουργό Υγείας, Σάντρα Ζαμπά η οποία ζητούσε άμεση και οριστική διακοπή στην παρουσία ενός και μόνο κρούσματος, τώρα έχει μία εντελώς διαφορετική γνώμη. Επιθυμεί να ακολουθηθεί και στην Ιταλία το πρωτόκολλο της Bundesliga, το οποίο ήδη έχει πραγματοποιήσει επανεκκίνηση και τα αποτελέσματα δείχνουν ενθαρρυντικά.

«Πολλοί τις τελευταίες ημέρες μου ζήτησαν να αναφερθώ στο γερμανικό μοντέλο. Στη Γερμανία, το Sky έχει συνάψει συμφωνία: έτσι, για όσους έχουν συνδρομές, να μπορούν να δουν τα παιχνίδια, που είναι ο άμεσος στόχος, αλλά να δοθεί και σε ελεύθερα για να μην υπάρχει συνωστισμός έξω από τα γήπεδα ».

Η αιτιολόγηση της πρότασης σχετίζεται επίσης και με τη δημόσια τάξη: “Πιστεύω ότι πρέπει σίγουρα να το σκεφτούμε και στην Ιταλία, γιατί αυτό αποφεύγει να πάει το πλήθος σε δημόσιους χώρους ή μπαρ”.

Ο Υπουργός Αθλητισμού προσφέρει ένα είδος ρυθμιστικής «ομπρέλας»:

«Είμαι διαθέσιμος ως κυβέρνηση, εάν χρειαστεί, για να θέσω την ίδια διάταξη που θα υπογράψουμε για το άνοιγμα του πρωταθλήματος και τους κανόνες που θα χρειαστούν για να μπορέσουμε επίσης να έχουμε τον σεβασμό προς τους οπαδούς μας και να επιτρέψουν να διεξαχθεί το παιχνίδι».

Γερμανικό παράδειγμα:

Στη Γερμανία έχουν διορθώσει όλα τα πράγματα. Έχουν συνάψει συμφωνία με τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, έχουν συνάψει συμφωνία με τους ποδοσφαιριστές, έχουν εμπλέξει ακόμη και τη Serie B και το Lega Pro τους (3η κατηγορία). Σε αντίθεση με την Ιταλία που υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά και μια κατάσταση η οποία δεν είναι ξεκάθαρη, τουλάχιστον, με τους ποδοσφαιριστές.

Αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να λυθεί και άμεσα τις προσεχείς ημέρες. Προς το παρόν δεν υπάρχει διευκρινιστική συνάντηση μεταξύ της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και της Λίγκας, αφενός και των προπονητών και ποδοσφαιριστών αφ ετέρου, μετά τη διάσπαση του τελευταίου ομοσπονδιακού συμβουλίου.

Το πρωτόκολλο της Ιταλίας με τους 5 κανόνες

Τώρα όσον αφορά την τηλεοπτική υπόθεση, λαμβάνεται μεγάλη προσοχή για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση, ώστε να μην επιστρέψει στο κλίμα πριν από 2,5 μήνες, όταν οι δύο πλευρές είχαν έρθει σε οριακό σημείο και παραλίγο να τα τινάξουν όλα στον αέρα. Η διαδρομή της επανεκκίνησης δεν μπορούσε να αντέξει άλλη ολίσθηση. Η πρόταση του Σπανταφόρα (που σίγουρα είχε συμβουλευθεί τον Πρωθυπουργό, Τζιουζέπε Κόντε όσο κι αν ο τελευταίος δεν παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα ποδοσφαιρικά δρώμενα) πρέπει να αξιολογηθεί και σύντομα μάλιστα, ούτως ώστε να περιοριστεί ο άμεσος στόχος που είναι η διεξαγωγή των δύο πρώτων αγωνιστικών της επανέναρξης του πρωταθλήματος. Κι αυτό γιατί θα είναι καθοριστικές για το πώς θα εξελιχθούν στη συνέχεια τα πράγματα! Πρέπει να υπάρχει λοιπόν αισιοδοξία αλλά και βέλτιστη αντίδραση ώστε να τελειώσει οριστικά μέσα στην εβδομάδα η υπόθεση επανέναρξη που τοποθετείται για τις 13 Ιουνίου.

1) Καραντίνα εντάξει, αλλά άπαντες ελπίζουν ότι θα αλλάξει. Το πρωτόκολλο δεν προτείνει καμία αλλαγή στο νόμο που προβλέπει την αυτόματη καραντίνα τουλάχιστον δύο εβδομάδων για ολόκληρη την ομάδα, σε περίπτωση θετικότητας ενός ποδοσφαιριστή ή ενός μέλους του προσωπικού.

Ωστόσο – είναι γραμμένο στο κείμενο – με βάση επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα και νέες επιστημονικές αποκτήσεις, σύμφωνα με τις Υγειονομικές και Κυβερνητικές Αρχές, οι διαδικασίες ενδέχεται να υφίστανται διακυμάνσεις σε σύγκριση με αυτό που ισχύει τώρα. Ένας τρόπος για να διατηρηθεί ένα κενό στην περίπτωση ανακουφιστικών δεδομένων στην καμπύλη μετάδοσης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγή του “κανόνα καραντίνας”.

2) Ο βασικός αριθμός για κάθε γήπεδο είναι 300. Αυτός είναι ο μέγιστος αριθμός ατόμων που γίνονται δεκτοί στο γήπεδο. Αυτός ο αριθμός για την Serie A. Για την Serie B και πιθανώς για τη Serie C ο αριθμός αναλογικά θα είναι μικρότερος. Διευκρινίζεται επίσης ότι ο μέγιστος αριθμός ατόμων για την φιλοξενούμενη ομάδα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 60 άτομα. Το ίδιο αναλογικά θα ισχύει με μικρότερο αριθμό και στις κατηγορίες B και Serie C. Ο κανόνας για 300 άτομα – χωρισμένος μεταξύ των τριών περιοχών «Εσωτερικό σταδίου», «Εξέδρες », «Εξωτερικό TV Stadium» μπορεί να τροποποιηθεί «μόνο» για συγκεκριμένες ενδείξεις από τις Αρχές Ασφαλείας.

3) Αυτο-πιστοποίηση και θερμικοί σαρωτές στην είσοδο . Θα υπάρχουν έλεγχοι για την πρόσβαση στο γήπεδο για όλους τους ανθρώπους που δεν ανήκουν στις δύο ομάδες. Θα είναι απαραίτητο να μετρηθεί η θερμοκρασία με το θερμόμετρο και την οξυγόνωση του αίματος με το οξύμετρο. Καθένας πρέπει στη συνέχεια να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο αυτο-πιστοποίησης, το οποίο να βεβαιώνει ότι δεν είχε προβλήματα ή συμπτώματα που αποδίδονται στο Covid19. Όσοι έχουν περισσότερους από 37,5 ° C πρέπει να επιστρέψουν αμέσως στο σπίτι τους. Δεν υπάρχει, ωστόσο, αναφορά στη χρήση μιας νέας τεχνολογίας για τη διεξαγωγή ορολογικών δοκιμών “άμεσης απόκρισης”. Αλλά θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν άλλα εργαλεία πρόληψης που θα επαληθευτούν τις επόμενες εβδομάδες.

4) Η είσοδος στο γήπεδο και το αντι-ντόπινγκ θα διαχωριστούν. Η διαφοροποίηση των ελέγχων προβλέπεται για τις ομάδες και τους διαιτητές. Ο στόχος είναι να διαχωρισθεί το χρονικό διάστημα των δραστηριοτήτων εξόδου από το Στάδιο με «ειδικά μονοπάτια».

Για την προθέρμανση, η φιλοξενούμενη ομάδα θα εισέλθει στο γήπεδο δύο λεπτά πριν από την γηπεδούχο, και το ίδιο θα γίνει για να φύγει από το γήπεδο. Το ίδιο ισχύει και για την άφιξη στο γήπεδο για να ξεκινήσει το παιχνίδι: οι φιλοξενούμενοι θα εισέλθουν πρώτα σε 4’ και οι οικοδεσπότες μετά από 3΄.

Άκαμπτος διαχωρισμός επίσης για την καταπολέμηση του ντόπινγκ: “Πρέπει να προβλεφθούν δύο ξεχωριστά δωμάτια για να διαχωριστούν οι ποδοσφαιριστές , με ξεχωριστές διαδρομές πρόσβασης.

5) Διαιτητές: αποστάσεις, χωρίς συγκεντρώσεις και ναι σε ιδιωτικά οχήματα. Προβλέπονται συγκεκριμένες ενδείξεις σχετικά με τους διαιτητές. Για να επικοινωνήσουν με τους αξιωματούχους του αγώνα, οι ποδοσφαιριστές πρέπει να σέβονται αυστηρά την αναμενόμενη κοινωνική απόσταση (ενάμισι μέτρο). Χωρίς συγκεντρώσεις, κάθε διαιτητής και βοηθός πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους . Υπάρχει μια άλλη ένδειξη: Συνιστάται οι διαιτητές να κινούνται με τα δικά τους ιδιωτικά οχήματα. Για την περίσταση, ένας χώρος στάθμευσης μέσα στο γήπεδο πρέπει να ταυτίζεται με έναν άμεσο και ανεξάρτητο δρόμο για πρόσβαση στα αποδυτήρια . Δεν θα υπάρξει επαλήθευση των καρτών και αναγνώριση των ποδοσφαιριστών από το επίσημο τμήμα αγώνων της ομοσπονδίας .

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS

Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo