Η ηγεσία της UEFA και με το δίκιο της ενδιαφέρεται να επαναρχίσουν και να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα σε όσες περισσότερες εθνικές ομοσπονδίες μέλη της γίνεται. Γνωρίζει πολύ καλά πως δεν είναι ωραίο για κανέναν να τερματισθούν τα πρωταθλήματα και να αναδειχθεί πρωταθλητής κάποιος εκτός γηπέδων. Κι έχει απόλυτο δίκιο.

Βεβαίως από την άλλη δίκιο μπορεί να έχουν και οι πολιτικοί της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γαλλίας που αποφάσισαν να διακόψουν οριστικά τις διοργανώσεις τους. Είναι μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση αυτή που βιώνει ο κόσμος όλος και ανάλογα από ποια οπτική γωνία το βλέπει ο καθένας παίρνει και τις ανάλογες αποφάσεις.

Στην ουσία όμως όλοι μας λίγο πολύ θέλουμε να αρχίζουν και να τελειώνουν οι αγώνες μέσα στα γήπεδα.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία λοιπόν, βλέπει ότι πλησιάζει η 25η Μαίου και ακόμη τα μηνύματα που λαμβάνει δείχνουν, ότι υπάρχουν αρκετές ομοσπονδίες που δυσκολεύονται να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Έτσι λοιπόν το «αρχηγείο» της Νιόν έστειλε μήνυμα και στις 55 εθνικές ομοσπονδίες ότι: «Κοιτάξτε να δείτε δε θα είναι και το τέλος του κόσμου αν δεν απαντήσετε έως τις 25 Μαίου. Μπορούμε να σας δώσουμε μερικές ημέρες ακόμη παραπάνω ώστε να μελετήσετε καλύτερα το θέμα και να πάρετε τις αποφάσεις σχετικά με τη δομή και τις ημερομηνίες επανεκκίνησης σας».

Όμως, εκείνο που έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως την ηγεσία της  UEFA είναι το ιατρικό πρωτόκολλο τη Ιταλίας! Όπου η υφυπουργός Υγείας Σάντρα Σαμπά δήλωσε καθαρά και ξάστερα πως «ένα κρούσμα να βγει θετικό, αμέσως διακόπτεται οριστικά το πρωτάθλημα».

Βλέπουν λοιπόν οι ηγήτορες της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας ότι μπορεί η γειτονική Ιταλία να το ακολουθήσει αυτό κατά γράμμα, ενώ το ίδιο ισχύει και με τη Γαλλίας και με το παραμικρό να τελειώσει το πρωτάθλημά τους και φυσικά να τιναχθούν όλα στον αέρα. Γιατί όπως και να το κάνουμε η Serie A δεν είναι ένα μικρό ή οποιοδήποτε πρωτάθλημα. Θεωρείται και είναι από τα κορυφαία.

Κατά συνέπεια δημιουργούνται σοβαρά θέματα. Γι’ αυτό η UEFA, προτιμά οι εθνικές της ομοσπονδίες να ακολουθήσουν το γερμανικό πρωτόκολλο που προβλέπει μεμονωμένες καραντίνες και συνεπώς θα μπορεί να συνεχισθεί το πρωτάθλημα.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πλέον βασικός στόχος της UEFA είναι η επανεκκίνηση και ολοκλήρωση των καθαρά δικών της διοργανώσεων, δηλαδή του Champions και του Europa League .

Δεν την πειράζει λοιπόν αυτό που δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ισπανικής, Λίγκας, Χοσέ Τέμπας «θα δίνουμε αγώνες σχεδόν κάθε ημέρα». Το κυρίαρχο θέμα είναι να ολοκληρωθούν έως την ημερομηνία που θέλει, την 3η Αυγούστου, οπότε εκεί οι εθνικές ομοσπονδίες θα πρέπει να στείλουν τις λίστες τους με την τελική βαθμολογία, ώστε να συμμετάσχουν την προσεχή αγωνιστική περίοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της.

Οι ημερομηνίες σχετικά με τα φετινά κύπελλα Ευρώπης, δείχνουν να παραμένουν αυτές που έχουμε αναφέρει σε άλλο σημείωμά μας, παρά το γεγονός ότι η ηγεσίας της Νιόν δεν αποδέχθηκε αυτό που είπε ο πρόεδρος της Λιόν, Ζαν- Μισέλ Ολάς, ότι το δεύτερο παιχνίδι της φάσης των 16 ανάμεσα σε Γιουβέντους και Λιόν θα διεξαχθεί στις 7 Αυγούστου.

Η ουσία είναι ότι για το μεν Champions League, η επανεκκίνηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 6 Αυγούστου πιθανότατα με έναν από τους αγώνες Ρόμα- Σεβίλλη ή Ίντερ – Χετάφε. Ο τελικός πάντα στις 29 Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ του Europa league στο Γκντάνσκ της Πολωνίας στις 26 Αυγούστου αλλά υπάρχει και μία πιθανότητα να πάει μία ημέρα αργότερα, δηλαδή στις 27/8.

Έπειτα η UEFA δε δείχνει ιδιαίτερα ενθουσιασμένη με τις 5 αλλαγές που προτείνει η FIFA, η ανωτάτη αρχή του ποδοσφαίρου δηλαδή. Προτιμά να μείνουν τρεις και να υπάρχει μία τέταρτη σε περίπτωση που ένα παιχνίδι οδηγηθεί στην παράταση…

Περισσότερα αναμένεται να πληροφορηθούμε στα τέλη του μηνός, στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει η Εκτελεστική επιτροπή της UEFA (λογικά ήταν προγραμματισμένη για την Κωνσταντινούπολη, αλλά ο κορωνοϊός άλλαξε τα πάντα)..

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι η UEFA προκειμένου να  ολοκληρωθεί το Champions League, είναι πρόθυμη να μετακινήσει ημερομηνίες, ίσως να αλλάξει ακόμη και ήπειρο, προκειμένου να διεξαχθεί ο σπουδαίος τελικός που βλέπει σύσσωμος ο κόσμος όλος και πουλάει τρελά στο χώρο των ραδιοτηλεοπτικών φορέων, των διαφημιστών, των χορηγών και των πάσης φύσεως εμπορικών εταιρειών…

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS

Ο Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo