Η πανδημία φέρνει μεγάλες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία και κατ επέκταση και στην Premier League. Το συναρπαστικότερο και ακριβότερο πρωτάθλημα του κόσμου. Η πολυεθνική εταιρεία Σουνίγκ (έχει στην ιδιοκτησία της και την Ιταλική, Ίντερ) λόγω του κορωναιού έχει αναστείλει τις πληρωμές της για τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση των αγώνων του Αγγλικού ποδοσφαίρου , από τον Μάρτιο,  γεγονός που έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την ηγεσία της Πρέμιερ Λιγκ η οποία δεν έχει λάβει ακόμη τα  170 εκατομμύρια ευρώ που έπρεπε βάσει της συμφωνίας τους. Η πολυεθνική εταιρεία ανέστειλε κάθε πληρωμή τους , θέτοντας δυνητικά σεισμικές επιπτώσεις στην οικονομία της παντοδύναμης Premier League.

Έτσι τώρα η   Premier League βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και η νομική της υπηρεσία είναι σε συνεχή  διαμάχη με τους Κινέζους συνεργάτες της.

Καθώς μάλιστα η Σουνίγκ δεν έχει καταβάλλει την απαιτούμενη δόση τωων 170 εκ. ευρώ η διοίκηση της η ηγεσία της Premier League  αντέδρασε με έντονο τρόπο και απέρριψε την προσφορά της, για 3ετή  παράταση (2022-2025)  της συνεργασίας τους.

 Η αντιπαράθεση αυτή μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει  μεγάλες επιπτώσεις και στους 20 συλλόγους της ανωτάτης κατηγορίας.

 Η αναμέτρηση έχει δυνητικά σεισμικές επιπτώσεις για τα οικονομικά των συλλόγων, καθώς η κινεζική τηλεοπτική συμφωνία είναι η πιο επικερδής στον κόσμο,  εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, με την Σουνίνγκ  να συμφωνεί να πληρώσει 580 εκ. ευρώ  για τον τρέχοντα κύκλο 2019-22 για το δικαίωμα μετάδοσης αγώνων της Premier League στο ψηφιακό τους κανάλι, το PPTV.

 Αυτή η συμφωνία αντιπροσώπευε 12πλάσια αύξηση στο προηγούμενο κινεζικό τηλεοπτικό συμβόλαιο με την Super Sports Media και η Premier League είχε προϋπολογισμό για μια άλλη σημαντική αύξηση για τα επόμενα 3 χρόνια, κάτι που αναμενόταν ότι θα συμβάλει στην αντιστάθμιση της ισοπέδωσης της αξίας των εγχώριων τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Η Premier League ισχυρίζεται ότι η Σουνίγκ  παραβιάζει το συμβόλαιο μετά την αποτυχία πληρωμής, η οποία πιστεύεται ότι προήλθε κυρίως από το κλείσιμο σχεδόν του συνόλου των αθλημάτων , εξαιτίας του κορωναιού, αλλά φυσικά  μπορεί επίσης να έχει πολιτική διάσταση.

Ο Κινεζικός όμιλος Σουνίγκ  έχει εξελιχθεί σε τεράστιο παίκτη  στην παγκόσμια αγορά τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια, έχοντας  αγοράσει τα δικαιώματα για τους αγώνες του Champions League, του FA Cup, της La Liga και της Bundesliga στην Κίνα, καθώς και μεγάλο μερίδιο της Ιταλικής, Ίντερ πριν 4  χρόνια.

Οι αγγλικοί σύλλογοι λοιπόν  συζήτησαν το ζήτημα κατά τη συνεδρίαση των μετόχων τους, την περασμένη εβδομάδα , εξετάζοντας προσεκτικά μία σειρά επιλογών, όπως η απαίτηση άμεσης πληρωμής, η διαπραγμάτευση ενός αναθεωρημένου προγράμματος πληρωμών ή ο τερματισμός της συμφωνίας.

Η πιθανή απώλεια εισοδήματος έχει επιδεινωθεί με την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να ακυρώσει τις διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις για το υπόλοιπο του έτους, με εξαίρεση τις Ολυμπιακές δοκιμές, οπότε οι επικερδείς καλοκαιρινές εκδρομές που πραγματοποιούνται τακτικά από συλλόγους της Premier League για φιλικά παιχνίδια και προετοιμασία,  έχουν ακυρωθεί  για φέτος.

Υπάρχει επίσης μια πολιτική διάσταση στη διαμάχη που είναι δυσάρεστη για την Πρέμιερ Λιγκ, η οποία  κινδυνεύει  να βρεθεί  στη διασταύρωση των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Βρετανικής και της Κινεζικής κυβέρνησης.

Σε ένα έντονο μήνυμα τον περασμένο μήνα, ο Κινέζος πρεσβευτής στο Λονδίνο κατηγόρησε τη Βρετανία για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και προειδοποίησε για συνέπειες,  μετά τη δέσμευση του Μπόρις Τζόνσον να προσφέρει διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο σε έως και 3 εκατομμύρια ανθρώπους  του Χονγκ Κονγκ.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να μπλοκάρει τη συμμετοχή της κινεζικής τεχνολογικής γίγαντας της Huawei στο νέο δίκτυο 5G του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επίσης επιδεινώσει τις σχέσεις. Μάλιστα τους  τελευταίους μήνες, αθλητικές εκπομπές από Κινέζους κατόχους δικαιωμάτων φαίνεται να έχουν παρασυρθεί σε τέτοιες πολιτικές διαφορές.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός CCTV Sports προκάλεσε αναταραχή τον προηγούμενο μήνα, αλλάζοντας την κάλυψη της νίκης της Λίβερπουλ με 5-3 επί της Τσέλσι σε ένα ψηφιακό κανάλι με λιγότερη προβολή.

Συνεπώς όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μία άσχημη κατάσταση στην ηγεσία της Premier League η οποία αναζητά να βρει την δυνατή καλύτερη λύση, ώστε να μην ζημιωθούν και οι 20 σύλλογοί της μεγάλης κατηγορίας, που βασίζονται πάρα πολύ στα χρήματα αυτά!