Ο κορυφαίος διοικητικός ηγέτης της Λιόν, Ζαν-Μισέλ Ολάς δεν το βάζει κάτω. Δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η Κυβέρνησή του αποφάσισε να διακόψει οριστικά το πρωτάθλημα και τώρα να μην μπορεί η ομάδα του να εμφανισθεί την προσεχή αγωνιστική περίοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο κ. Ολάς μαζί με τους ομολόγους του της Τουλούζ και της Αμιέν έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την ελπίδα τη Δευτέρα ή την Τρίτη που θα αποφασίσει ο Δικαστής να αλλάξει η απόφαση, ούτως ώστε να επαναρχίσει και η Λίγκ 1.

Ο Ολάς από την αρχή ήταν αντίθετος σε κάθε ενέργεια της Κυβέρνησης να πάρει γρήγορα αποφάσεις. Ισχυριζόταν εδώ και  πολύ καιρό ότι η προθεσμία της 3ης Αυγούστου που είχε ανακοινώσει η UEFA δεν ήταν πραγματική, ήταν περισσότερο μία σύσταση της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας.

Σε αντίθεση βεβαίως με το επιχείρημα της Γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ( FFF) και της Λίγκ 1 (LFP) που επεδίωκαν όπως τουλάχιστον φάνηκε εκ των υστέρων ότι ήθελαν την  λήξη της σαιζόν 2019-2020

Παρά ταύτα ο Ζαν- Μισέλ Ολάς  δεν εγκατέλειψε τον αγώνα του. Γι αυτόν, υπάρχει ακόμη ένα έστω και μικρό  παράθυρο  για να ξαναρχίσει και να τερματισθεί η σαιζόν  η οποία έχει   σταματήσει εξαιτίας του κορωναιού, πριν τις 3 Αυγούστου. Εχει καταθέσει ήδη την πρότασή του η οποία κάνει λόγο για  πλέι-οφ.

Ο πρόεδρος της Ολυμπίκ Λιονέ ευελπιστεί ότι κάτι μπορεί να αλλάξει έστω και την τελευταία στιγμή και να διεξαχθούν πλέι-οφ τον Ιούλιο όπως και τα παιχνίδια του κυπέλλου. Έτσι στις 3 Αυγούστου να φτάσει στην Νυόν της Ελβετίας η τελική λίστα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας με τις ομάδες που θα συμμετάσχουν την προσεχή περίοδο στις δύο Ευρωπαικές διοργανώσεις.

Με την πρόωρη διακοπή του Γαλλικού πρωταθλήματος η Λιόν κατέλαβε την 7η θέση και φυσικά δεν προκρίνεται για κάποια από τις δύο Ευρωπαικές διοργανώσεις. Όμως η ομάδα του έχει προκριθεί στον τελικό του Λίγκ καπ όπου θα αντιμετώπιζε την (πρωταθλήτρια) Παρί Σεν Ζερμέν και με νίκη θα εξασφάλιζε την συμμετοχή της στο δεύτερο τη τάξει, κύπελλο το Europa League.

Όμως αυτή δεν είναι η μόνη ελπίδα που έχει ο κ. Ολάς.  Περιμένει επίσης, στις αρχές της προσεχούς  εβδομάδας, την ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας, που μελετά τις προσφυγές  των Λυόν, Αμιέν και  Τουλούζ, η οποία  υποβιβάστηκε στη Ligue 2, μετά την ξαφνική λήξη του πρωταθλήματος.

 Στην Γαλλία τις τελευταίες 15 ημέρες δεν είναι λίγοι αυτοί, ανάμεσά τους και μέλη της διοίκησης της ομοσπονδίας που δεν αποκλείουν  στροφή 360 μοιρών και να στραφούν εναντίον του κράτους. Οι σύλλογοι της  Ligue 1 σχεδιάζουν να αναλάβουν νομική δράση για να ζητήσουν αποζημίωση για τις οικονομικές απώλειες που προκλήθηκαν από την οριστική και ξαφνική  διακοπή της σαιζόν 2019-2020.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε πρόσφατα το «αφεντικό» της UEFA, ο Αλεκσάντερ  Τσεφερίν  επανέλαβε ότι η προθεσμία για την ολοκλήρωση των αγώνων είναι στις 3 Αυγούστου, σε αντίθεση με το επιχείρημα του Γάλλου ηγέτη (ΣΣ: Εντουάρ Φιλίπ).

 Το  μήνυμα αυτό εστάλη την  Παρασκευή 5 Ιουνίου ,   στις 9:24 μ.μ (τοπική ώρα Γαλλίας)  από τον  πρόεδρο της UEFA, στον Ζαν Μισέλ Ολάς , με κοινοποίηση και στην Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Σε αυτήν την επιστολή, την οποία καταφέραμε και πληροφορηθήκαμε τοι περιεχόμενό της,  μπόρεσε να συμβουλευτεί, ο κ. Ολάς  το «αφεντικό» του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που του απαντά στο ερώτημά του  :

 “Η προτεινόμενη προθεσμία της 3ης Αυγούστου 2020 για τις εθνικές ομοσπονδίες  να παρέχουν στην UEFA τον τελικό κατάλογο με τους συλλόγους  που θα συμμετείχαν στις  διοργανώσεις της UEFA την επόμενη σεζόν, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώσουν επιτυχώς τη διαδικασία εισδοχής τους , ανακοινώθηκε στις 55 εθνικές ομοσπονδίες της UEFA πριν από αρκετές εβδομάδες . Και επικυρώθηκε ομόφωνα από όλες , μπορούμε να διαβάσουμε στο κείμενο. Δεν μπορούμε επομένως να το τροποποιήσουμε σε αυτό το στάδιο και ελπίζουμε ότι θα επιβεβαιωθεί επίσημα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της 17ης Ιουνίου. Στην πραγματικότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί ίση μεταχείριση μεταξύ των 55 εθνικών ομοσπονδιών της  UEFA, δεν είμαστε σε θέση να λάβουμε υπόψη την ειδική κατάσταση κάθε χώρας και τις αποφάσεις των αρμοδίων  φορέων. Επομένως, καλούμε όλες τις εθνικές ενώσεις να τηρήσουν την παραπάνω προθεσμία. “

Για τον κ. Τσεφερίν  , τα εθνικά πρωταθλήματα  πρέπει να τελειώσουν το αργότερο στις 2 Αυγούστου. Η ημερομηνία της 3ης Αυγούστου αμφισβητήθηκε από τον Ολάς  για αρκετές εβδομάδες. Και σε κάθε ομιλία του κατήγγειλε την οριστική και ξαφνική διακοπή του πρωταθλήματος, το οποίο ενήργησε βάσει απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της Επαγγελματικής Λίγκας  (LFP), στις 30 Απριλίου. Ο  Πρόεδρος της Λυών αρνήθηκε αυτήν την ημερομηνία. Ωστόσο, εμφανίζεται σε έγγραφα εργασίας του σώματος που αποστέλλονται στις 55 εθνικές ομοσπονδίες .

Θα ήταν λοιπόν σοβαρό θέμα να θεωρηθεί υπεύθυνη η κυβέρνηση για αυτή τη μη ανάκαμψη, δεδομένης της ομιλίας του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ που πραγματοποιήθηκε στις  28 Απριλίου στην Εθνοσυνέλευση. Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο κ. Ολάς είχε προσκληθεί από το τηλεοπτικό δίκτυο RMC (Ράδιο Μόντε Κάρλο) και επιβεβαίωσε αυτή την «επιθυμία των συλλόγων» να ζητήσουν  αποζημίωση.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Λιόν επεσήμανε:

“Από τη στιγμή που είναι το κράτος αυτό που διέταξε  να σταματήσει το πρωτάθλημα, η ευθύνη του είναι δική του και  πρέπει να πάμε και να απαιτήσουμε το πιθανό έλλειμμα των 800 εκατομμυρίων ευρώ για την όχι ευχάριστη αυτή  εξέλιξη “.

 Ένας προβληματισμός που τον οδηγεί να σκεφτεί ότι αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την υπουργό Ροσάνα Μαρατσινέσου  να κατηγορήσει από την πλευρά της, την επαγγελματική λίγκα.

Ο κ. Ολάς  περιμένει να δράση το κράτος  για το ποδόσφαιρο

Ο «ισχυρός άνδρας» της Λιόν  εκμεταλλεύτηκε επίσης την παρέμβασή του στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο  RMC για να καθοδηγήσει την κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του με στόχο την ενίσχυση της νομιμότητας των ρυθμιστικών αλλαγών που πραγματοποίησαν οι ομοσπονδίες .

Ο  πρόεδρος της Λυόν ελπίζει ότι το κράτος θα χορηγήσει «συνολική απαλλαγή από κοινωνικές επιβαρύνσεις» για τους συλλόγους. Θεωρεί ότι το γαλλικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να θεωρείται από την κυβέρνηση ως τομέας που πλήττεται από την κρίση της  υγείας, όπως και τα «ταξιδιωτικά γραφεία και οι  εταιρείες εκδηλώσεων».

Το Σάββατο, μετά την αποκάλυψη της εξέλιξης του κ. Τσεφερίν , ο κ. Ολάς  αντέδρασε αμέσως στον λογαριασμό του στο Twitter. Διαβεβαίωσε ότι είναι ακόμα δυνατό να τελειώσει η σαιζόν στο γήπεδο:

 “Είναι πιθανό, όπως η Ισπανία και τα play-off να διεξαχθούν  τον Ιούλιο,και να έχουν τελειώσει  στις 3 Αυγούστου”.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους συλλόγους Ligue 1 δεν έχουν ξαναρχίσει προπονήσεις.  Η Λίγκα  αποκλείει κάθε ιδέα,  της επιστροφής στην δράση :

 “Σήμερα, πρέπει να στραφούμε στη σαιζόν 2020-2021. Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα, όπως έχουν αρχίσει να κάνουν οι σύλλογοι, για την επανέναρξη της σεζόν 2020-2021 τον Αύγουστο,δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της  LFP Ντιντιέ Γκιγιό. 

“Δεν είναι πλέον ζήτημα επαναπροσδιορισμού, το πρωτάθλημα δεν θα συνεχιστεί”, δήλωσε ο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Στρασμπούρ, Μαρκ Κελέρ , σε συνέντευξη προς την Equipe την ίδια ημέρα. “Αυτό που έχει σημασία για μένα δεν είναι πλέον να μιλάμε για το παρελθόν, αλλά πώς να προετοιμαστούμε για το μέλλον”, πρόσθεσε.

H απόφαση του Συμβουλίου της  Επικρατείας

Η επικοινωνία του προέδρου της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφερίν  κινδυνεύει να αποδυναμώσει το επιχείρημα του Ζαν-Μισέλ Ολάς  ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγε ο τελευταίος σε μία απέλπιδα προσπάθεια  να κερδίσει την υπόθεσή του. Την Πέμπτη 4 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Λυών και οι δικηγόροι του ζήτησαν την αναστολή της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της Επαγγελματικής Λίγκας ( LFP) που οδήγησε στη διακοπή του πρωταθλήματος. Πρότεινε μάλιστα , ένα πρωτόκολλο για την επανέναρξη της σεζόν από την 29η αγωνιστική  να γίνουν μόνο πλέι-οφ ..

Τέλος ο  δικαστής, Μπερτράν Ντακοστά ,  σκοπεύει να ολοκληρώσει την έρευνα του πολύ σύντομα καθώς περιμένει δύο επιπλέον έγγραφα , σχετικά με τις ημερομηνίες λήξης των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων που έχουν ξαναρχίσει, και με τη δυνατότητα ή όχι για την Λίγκα (LFP) να μπορέσει να οργανώσει ξανά πρωτάθλημα με 22  ομάδες. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να ανακοινωθεί Δευτέρα ή Τρίτη, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, δύσκολα θα ανατραπεί η απόφαση της Κυβέρνησης….

Μάνος ΣταραμόπουλοςΔημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHSΑνταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo