Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης λειτουργεί, αναφέρει στο vradini.gr στέλεχος της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ απορρίπτοντας τα σενάρια περί υποχώρησης της Αθήνας, με την μη διεξαγωγή ασκήσεων.

Κατ’αρχήν, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος ασκήσεις γίνονται από το Πολεμικό Ναυτικό κανονικά, αλλά εξαιτίας του κορωνοϊού, υπάρχει η απόφαση εκλογίκευσης της έκθεσης σε κίνδυνο. Την ίδια ώρα όμως, το Πολεμικό Ναυτικό εκτελεί τα καθήκοντά του κανονικά με περιπολίες και αποστολές σε όλο το Αιγαίο στο πλαίσιο της προστασίας της εθνικής κυριαρχίας.

Ασκήσεις έχει ακυρώσει και η Τουρκία, η οποία επίσης πλήττεται από τη μάστιγα του κορωνοϊού…

Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, και αποτελεί ένα πρώτο βήμα μείωσης της έντασης στο Αιγαίο. Για την ώρα, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή του ΝΑΤΟ, τηρείται και από τις δυο πλευρές, κάτι που διευκολύνει (προς ώρας τουλάχιστον) την προσέγγιση των δυο χωρών, σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο.

Να σημειωθεί πάντως, ότι υπάρχει δυσαρέσκεια κυρίως στους κόλπους αποστράτων, αλλά ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού απορρίπτουν αυτές τις αιτιάσεις και αναφέρουν στο vradini.gr ότι το Π.Ν. είναι εγγύηση για την ασφάλεια και την διασφάλιση της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο.

Να σημειωθεί ότι χθες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε εξέφρασε τη δέσμευσή του για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενώ εμμέσως επιβεβαίωσε ότι είχαν ακυρωθεί ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Όπως ανέφερε ο Γενς Στόλτεμπέργκ ο οποίος είχε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ «έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μία γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο συμμάχων και την ακύρωση συγκεκριμένων στρατιωτικών ασκήσεων».

Ο ίδιος δεσμεύθηκε να ενδυναμώσει αυτόν τον μηχανισμό έτσι ώστε να υπάρξουν ολοκληρωμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Τέλος αναφερόμενος στις στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας και Τουρκίας που ακυρώθηκαν σημείωσε ότι είναι «κάτι που δείχνει ότι μπορούμε όταν καθόμαστε κάτω και εργαζόμαστε σε αυτά τα θέματα να προχωρήσουμε σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Στελέχη του υπουργείου Άμυνας απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τις κατηγορίες που απευθύνονται από διάφορους κύκλους περί «εξευμενισμού της Τουρκίας» και επιμένουν ότι «οι Ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας προστατεύουν και διασφαλίζουν νύχτα και μέρα την εθνική μας κυριαρχία».