Μητσοτάκης: Xαρά μου που υποδέχομαι τον πρώτο Εβραίο δήμαρχο στην πατρίδα μας

Δεν θέλει πολύ σκέψη για να αντιληφθεί κάποιος ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη αρχίσει ένα ιδιότυπο blame game αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές. Μπορεί το ραντεβού να έχει κλειστεί για τις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, όμως η Άγκυρα δείχνει να έχει αποφασίσει ότι θα πρέπει να το τορπιλίσει πριν καν ακόμα αυτό συμβεί. 

Οι συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν αλλά και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών είναι συντονισμένες και με έναν στόχο.  Να στείλουν τον “μουντζούρη” στην ελληνική πλευρά. 

Ο κ. Ερντογάν μάλιστα έφτασε στο σημείο να ρίξει την ιδέα περί συνάντησης του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παίζοντας το χαρτί του καλού γείτονα. 

Η αλήθεια είναι ότι οι συναντήσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας, δεν θα πρέπει να εντυπωσιάζουν οποιονδήποτε. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνεται. Τέτοιες συναντήσεις είναι χρήσιμες.  Όμως στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ μακριά. Όχι γιατί δε θα πρέπει κάποια στιγμή αυτό να γίνει , αλλά γιατί η σημερινή συμπεριφορά της Άγκυρας δεν μαρτυρά κάτι το θετικό. 

Αυτή τη στιγμή αναμένεται να  αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές -οι οποίες δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα- προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει σημείο σύγκλισης που θα μπορούσε να τεθεί σε επίπεδο διαπραγμάτευσης για το ένα και μοναδικό θέμα το οποίο απασχολεί την ελληνική πλευρά, που είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Τίποτα παραπάνω, τίποτα περισσότερο.

Αυτό είναι το μήνυμα του κ.Μητσοτάκη , ο οποίος δεν δείχνει διατεθειμένος να ακολουθήσει την τακτική Ερντογάν για εύκολα και μεγάλα λόγια, αλλά από ουσία τίποτα. Στην ίδια λογική το Μέγαρο Μαξίμου δεν έπεσε  ούτε στην παγίδα που προσπάθησαν να στήσουν οι γείτονες εμπλέκοντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. 

Οι διερευνητικές επαφές δεν αφορούν θρησκευτικά ζητήματα. «Η κυβέρνηση προφανώς και σέβεται όλες τις θρησκείες και βέβαια έχει εξηγήσει πολλές φορές τι ισχύει για τις διερευνητικές επαφές» ήταν το σχόλιο κυβερνητικής πηγής, η οποία ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δε θα κάνει βήμα πίσω από την εθνική γραμμή.