Ο Πρωθυπουργός διεθνοποιεί τις τουρκικές προκλήσεις | 4971351 1 scaled

Η Ελλάδα βλέποντας τις τουρκικές προκλήσεις, έχει χαράξει το στρατηγικό σχέδιο που την θέλει να εκμεταλλευθεί όλα τα διεθνή φόρουμ και τους οργανισμούς που συμμετέχει, προκειμένου να αναδείξει του κινδύνους που έρχονται για την ασφάλεια της περιοχής.

Σήμερα στις 12.00 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με διεθνείς επενδυτές,

   Στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) θα βρεθεί στα κεντρικά γραφεία των Financial Times (FT) και θα έχει συνάντηση με τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας (editorial board meeting).

στις 19.15, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει η Βασίλισσα Ελισάβετ στους ηγέτες του ΝΑΤΟ στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, ενώ στις 21:30, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα δειπνίσουν με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, στην πρωθυπουργική κατοικία.

Την Τετάρτη, είναι η πιο σημαντική μέρα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν και θα συζητήσει τις τούρκικές προκλήσεις με τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια του γεύματος που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος στου ηγέτες των χωρών που ξοδεύουν περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Μάλιστα θα συναντηθούν για δεύτερη φορά στις 7 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον στην επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο περιεχόμενο της χθεσινής ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου για το ταξίδι του Ελληνα Πρωθυπουργού στις 7 Ιανουαρίου, καθώς η Ελλάδα αναφέρεται ως ένας «σημαντικός σύμμαχος», ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται «η εμπέδωση της σταθερότητας, της ευημερίας και της συνεργασίας των δύο χωρών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».

Αξίζει να σημειωθεί πως επικριτικές στην Τουρκία αναμένονται να είναι και οι χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία- καθώς η Άγκυρα μπλοκάρει την στρατιωτική τους αναβάθμιση, γεγονός που έχει ενοχλήσει και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λίγο πριν τις συναντήσεις στο ΝΑΤΟ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε κυβερνητικούς κύκλους, τονίζει πως: «θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες. Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ ενημέρωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας έθεσε το θέμα στο πλαίσιο του Coreper. Τέλος, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.