Ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποσχέθηκε μια «ομαλή μετάβαση εξουσίας» στις 20 Ιανουαρίου, αφού το Κογκρέσο επικύρωσε νωρίς την Πέμπτη την ψηφοφορία του Εκλεκτορικού Σώματος, η οποία πιστοποίησε την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Η πιστοποίηση έγινε μια μέρα αφότου το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον λεηλατήθηκε από διαδηλωτές που στηρίζουν τον Τραμπ.

Ο Νταν Σαβίνο, αναπληρωτής προϊστάμενος του Λευκού Οίκου, δημοσίευσε μια δήλωση του απερχόμενου προέδρου τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, με την οποία ζήτησε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.

«Ακόμα κι αν διαφωνώ απόλυτα με το αποτέλεσμα των εκλογών και τα γεγονότα με αποδεικνύουν, ωστόσο, θα υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου», ανέφερε η δήλωση. 

«Πάντα έλεγα ότι θα συνεχίζαμε τον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε ότι θα μετρηθούν μόνο οι νόμιμες ψήφοι. Ενώ αυτό αντιπροσωπεύει το τέλος της σπουδαιότερης πρώτης θητείας στην προεδρική ιστορία, είναι μόνο η αρχή του αγώνα μας για να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά!»

Ο Τραμπ είχε ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να βαδίσουν στο Καπιτώλιο για να διαμαρτυρηθούν για τις ενέργειες των νομοθέτων. Τα πράγματα ξέφυγαν όμως όταν γνωστοποιήθηκε πως ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν πρόκειται να μπλοκάρει την διαδικασία και εκατοντάδες από αυτούς εισέβαλαν μέσα στο κτίριο.

Τα μέλη του Κογκρέσου αναγκάστηκαν να κρυφτούν, τα γραφεία λεηλατήθηκαν και η διαδικασία για την ψηφοφορία του Κογκρέσου σταμάτησε για περισσότερο από έξι ώρες.

Οι αρχές δήλωσαν ότι τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που πυροβολήθηκε από έναν αστυνομικό, έξω από την αίθουσα της Βουλής.

Οι επικριτές του προέδρου τον επέκριναν για την πρόκληση οργής μεταξύ των υποστηρικτών του και τονίζουν πως ένα τέτοιο βίαιο περιστατικό ήταν αναπόφευκτο. Υποστηρίζουν επίσης ότι ο πρόεδρος προωθεί την ψεύτικη αφήγηση σχετικά με τις εκλογικές παρεμβάσεις τον τελευταίο μήνα και η προεδρία του αναμένεται να τελειώσει με χάος.

Το Twitter, το Facebook και το Instagram ανέστειλαν προσωρινά τον προεδρικό του λογαριασμό.

Το FBI ζητά βοήθεια για τον εντοπισμό ατόμων που ενδέχεται να έχουν εμπλακεί σε βίαιες συμπεριφορές ή ταραχές. Οποιοσδήποτε διαθέτει πληροφορίες καλείται να καλέσειστο 1-800-CALL-FBI ή να επισκεφτεί τη  διεύθυνση http://fbi.gov/USCapitol.