Χρησιμοποιώντας ένα drone υψηλής τεχνολογίας με μια μεγάλη θερμική κάμερα, ένας πιλότος έχει αναπτύξει έναν τρόπο για να σώζει ζώα που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από χαλάσματα ή βρίσκονται παγιδευμένα σε δέντρα σε ζώνες καταστροφής.

Ο Ντάγκλας Θρον ήταν κινηματογραφιστής και εργαζόταν σε μια ταινία με θέμα την διάσωση ζώων όταν εμπνεύστηκε από τη χρήση ενός υπέρυθρου τηλεφακού για τον εντοπισμό γατιών έπειτα από πυρκαγιές. «Σκέφτηκα ‘Φαντάσου να βάλεις αυτό τον υπέρυθρο τηλεφακό πάνω σε ένα drone, πόσα περισσότερα ζώα μπορείς στην πραγματικότητα να βρεις», λέει ο ίδιος από το Tujunga Canyon στην Καλιφόρνια, όπου έκανε επίδειξη της χρήσης του drone του.

Το drone, το οποίο διαθέτει επίσης έναν προβολέα και φακό ζουμ, έχει το πλεονέκτημα να μην παράγει δυνατούς ήχους που θα μπορούσαν να τρομάξουν τα ζώα και μπορεί να εντοπίζει τραυματισμένα ή εγκαταλειμμένα ζώα πολύ γρηγορότερα σε σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές. Μόλις εντοπιστεί ένα ζώο ο Θρον ή μια ομάδα μπορούν να το διασώσουν φτάνοντας σε αυτό με τα πόδια.

Ο Θρον εξηγεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας 2ετίας βρίσκεται στους δρόμους βοηθώντας στην διάσωση ζώων, από τις Μπαχάμες και το Πουέρτο Ρίκο ως την Αυστραλία, το Όρεγκον και την Λουιζιάνα.

Στη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αυστραλία στις αρχές του 2020 ο Θρον προσελήφθη από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση για να βρει όσα περισσότερα ζώα μπορούσε ανεξάρτητα πόσο μικρό μπορούσε να είναι το μέγεθος τους. «Μπόρεσα να βρω πολύ μικρά ζώα με αγκάθια, που έμοιαζαν με σκαντζόχοιρους, όπως οι έχιδνες, μέχρι πόσουμ πυγμαίους πάνω σε ένα δέντρο, που είχαν το μέγεθος ποντικιού», αναφέρει ο ίδιος.

Το έργο του Θρον σε ζώνες καταστροφής είναι σήμερα αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ σε έξι συνέχειες με τίτλο «Ο Νταγκ σε Διάσωση». Στο τελευταίο επεισόδιο ο Θρον προσπαθεί να εντοπίσει ένα νεαρό εγκαταλειμμένο σκύλο στα βουνά γύρω από το Σαν Μπερναντίνο. Αφού τον εντόπισαν, τον υιοθέτησαν μαζί με την σύντροφό του και σήμερα ο Ghost (Το Φάντασμα) τους συντροφεύει στις περιπέτειές τους.

Πηγή: usnews.com