Το γεγονός ότι η Τουρκία διακινδυνεύει μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί εκτιμά πιο πολύ την ισχύ από τη διπλωματία, υπογράμμισε στο Reuters ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας.

Μάλιστα, ο Νταβούτογλου είχε υποστηρίξει μια λιγότερο συγκρουσιακή πολιτική κατά τα πρώτα 10 χρόνια της εξουσίας του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, η θέση του οποίου ήταν «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» αποχώρησε πέρυσι από το κυβερνών Κόμμα AK του προέδρου, με σκοπό να ιδρύσει το αντίπαλο Κόμμα Γκελετσέκ.

Ο ίδιος επέκρινε την κλίση προς τον αυταρχισμό που διαβλέπει στη νέα εκτελεστική προεδρία την οποία έχει αποκτήσει η χώρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χειρίσθηκε αδέξια μια σειρά από προκλήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η οικονομία, το ξέσπασμα του κορωνοϊού και οι αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα έχει πραγματικά παράπονα σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας μέχρι τη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, ωστόσο πρόσθεσε πως η προσέγγιση του Ερντογάν εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους.

«Δυστυχώς η κυβέρνησή μας δεν λειτουργεί όπως πρέπει διπλωματικά», δήλωσε στη συνέντευξη, και προειδοποίησε πως, αν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προτιμούν «προβολές ισχύος» αντί της διπλωματίας, «ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει και να κλιμακωθεί οποιαδήποτε κρίση».

Η Τουρκία θα πρέπει να πει με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Ας κάτσουμε γύρω από το τραπέζι και ας συζητήσουμε όλες τις απόψεις», δήλωσε ο Νταβούτογλου. Θα πρέπει επίσης να καθίσει μαζί με την Ελλάδα για να «συζητήσει όλα τα ζητήματα και να αποκλιμακώσει την ένταση».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters