Ο Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε τα νομοσχέδια για το Χονγκ Κονγκ | ntonalnt tramp diaggelma leukos oikos

Μη μπορώντας να κάνει κάτι άλλο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικύρωσε τα δύο νομοσχέδια που απαιτούν περισσότερη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ.

Ένα διπλωματικό θρίλερ έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ώρες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς η πρώτη με απόφαση του πρέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε δύο κείμενα σε ένδειξη «σεβασμού», το ένα προς τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπινγκ και το δεύτερο προς τον λαό του Χονκ Κονγκ με την ελπίδα να επιλυθούν οι διαφορές των δύο μερών.

Συγκεκριμένα το Κογκρέσο ενέκρινε τα νομοσχέδια την περασμένη εβδομάδα, με πλειοψηφία, πράγμα που δεν άφησε επιλογή στον ένοικο του Λευκού Οίκου να προβάλει βέτο, όπως αξίωσε η κινεζική διπλωματία.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε ήδη προ ημερών τον Αμερικανό πρέσβη, Τέρι Μπράνσταντ, για να του επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία. Για το Πεκίνο, τα δύο νομοσχέδια αποτελούν ανάμιξη της Ουάσιγκτον στα εσωτερικά της Κίνας.

Τα δύο νομοσχέδια προβλέπουν:

  • Tην επιβολή κυρώσεων σε βάρος κινέζων αξιωματούχων που θεωρείται πως ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές υλικών, όπως δακρυγόνα αέρια, σπρέι πιπεριού, μη θανατηφόρα όπλα κτλ.

Η κατάσταση στην ημιαυτόνομη περιοχή της Κίνας παραμένει έκρυθμη, καθώς τους τελευταίους μήνες, που άρχισαν οι διαδηλώσεις, οι αστυνομικές αρχές επιβάλουν την «νομιμότητα» με σκληρή βία.