Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα, μπορεί τα θέματα που συζητήθηκαν να ήταν χαμηλής πολιτικής σημασίας, ωστόσο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα αν αναλογιστεί κανείς τι προηγήθηκε στον Έβρο αλλά και τις συνεχώς κλιμακούμενες εντάσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο σε συνδυασμό με τα φιλόδοξα σχέδια Ερντογάν για τη Λιβύη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του πρωθυπουργικού γραφείου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.

Πρόκειται λοιπόν την πρώτη επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες μετά από πολλούς μήνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κορυφώνεται με καθημερινές προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, υπερπτήσεις στο Αιγαίο κ.ο.κ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτελούσε πάγια θέση του πρωθυπουργού ότι θα πρέπει να υπάρχει άμεση επικοινωνία με την Άγκυρα χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει εκπτώσεις στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.