Ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε προ ημερών πως βρίσκεται στη διαδικασία αίτησης για έκδοση γαλλικού διαβατηρίου ώστε να διατηρήσει τις στενές σχέσεις του με την ΕΕ, μετά το Brexit.

O Στάνλεϊ Τζόνσον, πρώην ευρωβουλευτής που μάλιστα στο δημοψήφισμα του 2016 ψήφισε υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL ότι επιθυμεί να πάρει τη γαλλική υπηκοότητα λόγω των ισχυρών δεσμών του με τη Γαλλία.

«Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, είμαι Γάλλος. Η μητέρα μου γεννήθηκε στη Γαλλία, η μητέρα της ήταν εξ’ολοκλήρου Γαλλίδα, το ίδιο και ο παππούς της. Κατά συνέπεια, για μένα είναι ζήτημα αιτήματος αυτού που ήδη είμαι, και θα με έκανε πολύ ευτυχισμένο», είπε σε άπταιστα γαλλικά ο 80χρονος Τζόνσον.

«Θα είμαι πάντα Ευρωπαίος, είναι σίγουρο. Δεν μπορεί κανείς να πει στους βρετανούς πολίτες “δεν είστε Ευρωπαίοι”. Οι σχέσεις με την ΕΕ είναι σημαντικές».

Ο γιος του Μπόρις ήταν το κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ καθώς υποστήριζε ένα πλήρως κυρίαρχο έθνος εκτός μιας υπερβολικά γραφειοκρατικής ΕΕ.

Ωστόσο, σε ένα πιο συμβιβαστικό ύφος, την ώρα που το κοινοβούλιο ενέκρινε την νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, ο πρωθυπουργός δήλωνε:

«Αυτό δεν είναι το τέλος της Βρετανίας ως ευρωπαϊκής χώρας. Είμαστε με πολλούς τρόπους η πεμπτουσία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και θα συνεχίσουμε να είμαστε».

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί επισήμως από την ΕΕ την Πέμπτη το βράδυ.